Biznis vesti

"Zamrznuta" cena naftnih derivata ograničena na 30 dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2022

-

11:25

"Zamrznuta" cena naftnih derivata ograničena na 30 dana
"Zamrznuta" cena naftnih derivata ograničena na 30 dana - Copyright Tanjug/Pres Služba NIS-a

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik ministarke za naftu i gas u Ministarstvu rudarstva i energetike Raša Kojčić, izjavio je danas za Tanjug da će uredba Vlade Srbije o ograničavanju cena derivata važiti 30 dana.

Podsetio je da će maloprodajna cena evrodizela biti ograničena na 179 dinara, a bezolovnog motornog benzina na 171 dinar po litru.

"Na ovaj način naši potrošači će biti zaštićeni, s obzirom da smo svedoci globalne ekonomske krize koja je i dovela do ovih poremećaja cena sirove nafte i svih energenata. Države u regionu poput Mađarske i Hrvatske su takođe pristupile određenim merama ograničavanja cena derivata, tako da je ovo logična reakcija kako bi se zaštitili domaći potrošači", izjavio je Kojčić.

I ministarka trgovine Tatjana Matić ocenila je danas da je Uredba o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata doneta radi očuvanja životnog standarda stanovništva i sprečavanja većih poremećaja na tržištu.

"Razlog za donošenje ove Uredbe je kontinuirani rast cena naftnih derivata u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga. Osim toga, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata", navela je ministarka.

Ukazala je da je cilj Uredbe, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na domaćem tržištu.

Ministarka je istakla da je radi sprečavanja eventualnih nestašica Uredbom definisano da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju pomenute vrste goriva u količinama koje su manje od prosečnih za poslednjih godinu dana.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je juče Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabeležen rast cena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Prosečna maloprodajna cena benzina i dizela je na pumpama u Srbiji ovih dana veća za više od 30 dinara nego pre godinu dana, odnosno skuplja za oko 22 odsto, dok je referentna nafta Brent u istom periodu poskupela za čak 54 odsto.

Litar benzina BMB 95 ovih dana košta oko 171 dinar, a evrodizela nešto više od 180 dinara. Obe vrste goriva su samo od početka ove godine skuplje za više od pet odsto, a stručnjaci smatraju da će se trend povećanja cena nastaviti. I autogas je za 32 dinara skuplji u odnosu na isti period pro[le godine i košta 93,64 dinara, ali je samo on zabeležio blagi pad cene od oko dva odsto u odnosu na januar.

Da bi napunili prosečan rezervoar od 50 litara benzina, građani Srbije ovih dana moraju da izdvoje oko 1.500 dinara više nego u istom periodu prošle godine. Oni koji voze automobile na benzin moraju da plate 73 evra, odnosno oko 8.500 dinara, a oni koji voze "dizelaše" oko 76,5 evra, odnosno oko 9.000 dinara. Za istu količinu goriva lane su vozači izdvajali oko 13 evra manje ukoliko imaju automobil u koji toče beznin, dok su oni koji toče dizel plaćali oko 14 evra manje.

Komentari (0)

Biznis