Biznis vesti

Poljoprivrednici protestovali u Šapcu, traže povećanje subvencija na 200 evra po hektaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2022

-

14:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednici iz Mačve, Banata i još nekoliko gradova i opština protestovali su danas u Šapcu tražeći da Vlada Srbije ispuni zahteve koje su joj uputili pre desetak dana, a koji se odnose na isplatu i povećanje subvencija po hektaru, na ukidanje akciza na dizel gorivo, te ograničavanje uvoza smrznutog svinjskog mesa i mleka u prahu.

U Šapcu je sa njima razgovarao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dao im usmena obećanja da će deo njihovih zahteva biti ispunjen. Najavio je i da će Vlada do sutra doneti odluku o traženom povećanju subvencija sa 4.000 dinara na 200 evra po hektaru.

Na usmena obećanja ministra poljoprivrednici su odgovorili protesnom vožnjom traktorima kroz Šabac.  

Oni su za Euronews Srbija rekli da "ne mogu reći da su se bilo šta konkretno dogovorili", da su sva ova obećanja čuli i ranije, ali da se situacija nije mnogo promenila. Zbog toga čekaju da čuju odluku Vlade Srbije, koju bi sutra trebao u Šapcu da im saopšti ministar poljoprivrede. 

Ministar je najavio da će deo zaostalih subvencija poljoprivrednicima biti isplaćene do 10. marta, a poljoprivridnici pojašnjavaju da se to ne odnosi na subvencije čiji su zahtevi predati od početka ove godine. Te subvencije biće isplaćene tek posle aprila, nakon izbora.

"Alarmantna situacija"

Poljoprivrednici poručuju da je situacija u poljoprivredi alarmantna i da ukoliko Vladi Srbije ne preduzme nešto odmah u martu će biti kasno kada krenu radovi.

"Ne mogu vam reći da smo se nešto dogovorili danas na sastanku sa ministrom, nije se ni očekivalo da se može nešto dogovoriti. Ministru smo ponovili šest zahteva koje smo imali. On je rekao da će deo subvencija, koje država duguje poljoprivrednicima,  biti isplaćen do 10. marta", rekao je   Dušan Tufegdžić, predstavnik poljoprivrednika.

Euronews/Printscreen

 

Ministar Nedimović najavio je da će odluka Vlade Srbije biti doneta do sutra, a poljoprivrtednici očekuju da se donesu odluke o ključnim zahtevima, a to su povećanje subvencija sa postojećih 4.000 dinara na 200 evra po hektaru. Oni kažu da je to realna cena i podsećaju da su pre desetak godina imali 14.000 dinara po hektaru, a da su u međuvremenu povećana njihova ulaganja.

Nedimović: Ubrzaćemo stvari

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je važno da razgovaraju.

"Mi ćemo maksimalno ubrzati stvari koje se tiču isplate novih subvencija koje idu. Što se tiče uvoza smrznutog mesa, država s jedne strane mora da poštuje svoje obaveze, a s druge strane mora da vodi računa o svojim interesima. Interesi države i poljoprivrednika će biti zaštićeni", kaže Nedimović.

Naveo je da su juče imali sastanak premijerka, ministar finansija i on sa predstavnicima poljoprivrednika iz Banata i da će najverovatnije sutra izaći sa konkretnim informacijama. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis