Biznis vesti

Najveći evropski operater odbio zahtev da zaustavi Severni tok 1 kojim se gas iz Rusije doprema u Nemačku

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

11:48

Najveći evropski operater odbio zahtev da zaustavi Severni tok 1 kojim se gas iz Rusije doprema u Nemačku
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Najveći evropski operater energetske mreže E.ON, sa sedištem u Esenu, odbacio je zahteve za zatvaranje gasovoda Severni tok 1 u okviru sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, saopšteno je danas iz te kompanije za list Rajniše post.

Nakon što je nemačka vlada prošle nedelje obustavila proces sertifikacije gasovoda Severni tok 2, poljski premijer Mateuš Moravjecki je u subotu zatražio i zatvaranje Severnog toka 1, kojim se od 2011. doprema ruski gas u Nemačku, prenosi Rojters.

Severni tok 1 je zajedničko ulaganje ruskog Gasproma, nemačkog proizvođača nafte i gasa Vinteršela DEA, kompanije PEG Infrastrajčer E.ON, holandskog preduzeća Hasuini i francuskog Anžija.

E.ON, koji drži 15,5 posto udela u Severnom toku 1, saopštio je taj projekat odvojen i "potpuno drugačiji" te da nema veze sa aktuelnom diskusijom o gasovodu Severni tok 2.

"Severni tok 1 je odobren i potpuno operativan gasovod za uvoz gasa", rekao je portparol kompanije za nemački list, dodajući da je kapacitet linije u potpunosti iskorišćen u poslednje dve godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis