Biznis vesti

EU pokrenula istragu o subvencijama za Helenik poštu

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2022

-

14:34

EU pokrenula istragu o subvencijama za Helenik poštu
EU pokrenula istragu o subvencijama za Helenik poštu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Regulatori za zaštitu tržišne konkurencije u Evropskoj uniji otvorili su istragu o merama pomoći Grčke za Helenik poštu (ELTA), najvećeg poštanskog operatera u zemlji, navodeći da sumnjaju da su milioni evra državnih subvencija u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći. Evropska komisija je saopštila da je istraga pokrenuta na osnovu jedne žalbe, prenosi Rojters.

Istraga EU će biti fokusirana na isplatu 149 miliona evra (164,4 miliona dolara) koja je izvršena u decembru prošle godine na ime kompenzacije kompaniji ELTA za izvršavanje njene obaveze pružanja univerzalne usluge u periodu od 2013. do 2018.

Pored toga, istragom će biti obuhvaćena i finansijska injekcija od 100 miliona evra koju je Grčka "ubrizgala" u akcijski kapital ELTA-e prošlog decembra, kao i oslobađanje kompanije od poreza na dodatu vrednost od 2000. godine.

"U ovoj fazi, na osnovu preliminarne procene, Komisija sumnja u to da su određene mere u korist ELTA-e u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći", navodi se u saopštenju EK.

Regulatorni organ EU za sprovođenje konkurencije može narediti vladama EU da vrate sredstva isplaćena na ime državne pomoći ako se utvrdi da su data nezakonito.

Komentari (0)

Biznis