Biznis vesti

Cene i inflacija rastu, globalna ekonomija bi mogla potpuno da se preoblikuje: Upozorenje MMF zbog rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

10:56

Cene i inflacija rastu, globalna ekonomija bi mogla potpuno da se preoblikuje: Upozorenje MMF zbog rata u Ukrajini
Cene i inflacija rastu, globalna ekonomija bi mogla potpuno da se preoblikuje: Upozorenje MMF zbog rata u Ukrajini - Copyright EPA/Christian Bruna, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu će uticati na celokupnu globalnu ekonomiju usporavajući njen rast i podižući inflaciju i mogla bi suštinski da preoblikuje globalni ekonomski poredak na duži rok, ocenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF). U analizi objavljenoj na zvaničnom sajtu MMF navedeno je da pored ljudske patnje i istorijske reke izbeglica, rat podstiče rast cena hrane i energije, potpiruje inflaciju i erodira vrednost prihoda, remeteći trgovinske tokove, lance snabdevanja i priliv doznaka u zemljama koje su susedi Ukrajine.

Sukob u Ukrajini, dodaje se dalje, takođe urušava poslovno poverenje i izaziva neizvesnost među investitorima što će uticati na smanjenje cena imovine, pooštravanja finansijskih uslova, a može da izazove i odliv kapitala sa tržišta u razvoju.

Zvaničnici MMF su već ranije rekli da očekuju smanjenje svoje ranije prognoze globalnog rasta od 4,4 posto u 2022. U saopštenju objavljenom sinoć nagovestili su da će njihove prognoze regionalnog rasta takođe verovatno biti revidirane naniže. MMF bi trebalo da objavi ažurirane prognoze 19. aprila.

Zemlje sa direktnom izloženošću u trgovini, turizmu i finansijama prema ratom zahvaćenim područjima, biće pod sve jačim pritiskom, upozorava MMF, navodeći povećani rizik od nemira u nekim regionima, počev od podsaharske Afrike i Latinske Amerike do Kavkaza i Centralne Azije.

Istovremeno, prehrambena nesigurnost će se verovatno dodatno pojačati u delovima Afrike i Bliskog istoka, gde zemlje poput Egipta uvoze 80 posto pšenice iz Rusije i Ukrajine.

profimedia

 

Dugoročno gledano, kako se navodi, "ovaj rat bi mogao fundamentalno da promeni globalni ekonomski i geopolitički poredak kroz zaokret u trgovini energijom, rekonfiguracijom lanaca snabdevanja, fragmentiranjem platne mreže i preispitivanjem valutne strukture deviznih rezevi zemalja".

MMF je predvideo duboku recesiju u Ukrajini i Rusiji i upozorio da bi Evropa mogla da se suoči s poremećajem uvoza prirodnog gasa i širim poremećajima u lancu snabdevanja. Istočna Evropa, koja je prihvatila većinu od tri miliona izbeglica iz Ukrajine, imaće veće finansijske troškove kao rezultat.

Fond napominje da će zemlje na Kavkazu i u centralnoj Aziji koje su trgovinski i finansijski više vezane za Rusiju biti jače pogođene njenom recesijom i sankcijama uvedenim prema Moskvi nakon napada na Ukrajinu, pri čemu će osetiti smanjenje trgovine, doznaka, investicija i turizma.

Na Bliskom istoku i u Africi, pogoršanje uslova spoljnog finansiranja može da rezultira odlivom kapitala i da dodatno poveća probleme zemljama sa povišenim nivoom duga i velikim finansijskim potrebama, dodaje MMF.

Komentari (0)

Biznis