Biznis vesti

"Minimalni porez za milijardere": Bajden u budžet za 2023. uvodi namet najbogatijim Amerikancima

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2022

-

22:00

"Minimalni porez za milijardere": Bajden u budžet za 2023. uvodi namet najbogatijim Amerikancima
"Minimalni porez za milijardere": Bajden u budžet za 2023. uvodi namet najbogatijim Amerikancima - Copyright Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća će u ponedeljak predstaviti plan za uvođenje "minimalnog poreza" za milijardere u okviru budžeta za 2023. godinu.

Prvi put će 700 najbogatijih Amerikanaca plaćati direktan porez, piše Vašington post pozivajući se na pet izvora i administrativni dokument u koji je imao uvid.

Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće i ekonomski savetnici procenili su ove jeseni da je 400 porodica milijardera plaćalo prosečnu federalnu poresku stopu od 8,2 odsto na svoje prihode, između 2010. i 2018.

Ta stopa je niža od stope koju plaćaju milioni Amerikanaca koji pripadaju srednjoj klasi.

Milijarderi koji plaćaju nižu stopu moraće da plate razliku između onoga što su do sada plaćali i stope od 20 odsto, a oni koji već plaćaju više od 20 odsto neće dugovati dodatne poreze.

Kako se navodi u dokumentu, plan predsednika Džoa Bajdena "Minimalni porez na dohodak milijardera" uspostavio bi minimalnu poresku stopu od 20 odsto za sva američka domaćinstva vredna više od 100 miliona dolara, navodi se u dokumentu.

Tako bi većina novih prihoda prikupljenih porezom dolazila od američkih milijardera.

Bela kuća procenjuje da bi uvođenjem novog poreza prihodi u narednih 10 godina bili povećani za oko 360 milijardi dolara.

Očekuje se da će Bela kuća predstaviti predlog budžeta u ponedeljak.

Bajden je govorio u prilog uvođenja poreza najbogatijim Amerikancima, ali njegova administracija do sada nije izlazila sa planom o porezu koji bi pogodio bogatstvo američkih milijardera.

Komentari (0)

Biznis