Biznis vesti

Zijin Mining Group: "Verujemo u dobre odnose, ulažemo u tehnologiju i poštujemo zakone"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2022

-

12:23

Zijin Mining Group: "Verujemo u dobre odnose, ulažemo u tehnologiju i poštujemo zakone"
Zijin Mining Group: "Verujemo u dobre odnose, ulažemo u tehnologiju i poštujemo zakone" - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, SERBIA ZIJIN COPPER GORICA, Tončev Vasilić, Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Zijin Mining Group od kraja 2018. godine, realizuje dva projekta u Republici Srbiji. Jedan se
odnosi na strateško partnerstvo sa Republikom Srbijom u nekadašnjem Rudarsko-topioničarskom basenu RTB Bor koji se realizuje preko kompanije “Serbia Zijin Copper” d.o.o., a drugi na projekat Čukaru Peki koji se realizuje preko kompanije “Serbia Zijin Mining” d.o.o.

"U skladu sa preuzetim obavezama iz strateškog partnerstva u nekadašnjem RTB Bor, kompanija Serbia Zijin Copper Bor sprovodi aktivnosti na stvaranju uslova za održivo rudarstvo, kroz osavremenjivanje procesa eksploatacije i pripreme rude, značajne rekonstrukcije i unapređenja postojećih pirometalurških postupaka, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine uz uvođenje rigoroznih svetskih standarda u toj oblasti", navode iz kompanije u saopštenju koje vam prenosimo u celosti:

"Kompanija Serbia Zijin Copper je uložila više od 1,2 milijarde dolara u osavremenjivanje procesa u nekadašnjem RTB Bor, a od toga je uloženo više od 170 miliona dolara u zaštitu životne sredine. U projekat Čukaru Peki je do sada uloženo 455 miliona dolara od strane kompanije Serbia Zijin Mining.

Na ovaj način je kompanija Serbia Zijin Copper u velikoj meri rešila višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru. Vrednosti svih emisija se nalaze u dozvoljenim propisanim  granicama, a vrlo često daleko ispod tih granica. Krajem godine će biti pušteni u rad novi sistemi u topionici, koji će sveobuhvatno rešiti nasleđeni problem prikupljanja i tretiranja čestica prašine iz procesa topljenja.

Osim toga, izgradili smo novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz metalurške obrade, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz rudnika Veliki Krivelj i Novo Cerovo, postrojenje za
prečišćavanje otpadnih voda iz topionice, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz rudnika Jama i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz Severnog revira rudnika Majdanpek. Na ovaj način smo rešili nasleđene probleme neadekvatnog tretmana rudničkih i procesnih otpadnih voda, čime smo sprečili dalju infiltraciju teških metala i drugih štetnih komponenti u životnu sredinu.

U oblasti zaštite životne sredine, veliku pažnju posvećujemo ozelenjavanju površina koje su proteklih decenija bile obuhvaćene rudarskim aktivnostima, smanjenju buke, prilagođavanju mikroklime, održavanju kvaliteta vode i tla i kontroli prašine. Do januara 2022. godine, sproveli smo biološku rekultivaciju na ukupnoj površini od skoro 580.000 m2 i zasađeno je oko 130.000 sadnica.

Sve ovo smo uradili na transparentan način u punoj komunikaciji sa društvenom zajednicom.

Zijin Mining Group je, potpisivanjem ugovora sa Republikom Srbijom, svesno preuzela velike obaveze. Kao jedna od najvećih rudarskih kompanija na svetu i kao odgovorna kompanija, Zijin Mining Group ima čvrstu nameru ne samo da ispuni svaki segment ugovorenih obaveza, već i da to značajno i nadmaši. U to spada i nasleđena obaveza rešavanja pitanja regulisanja imovinsko-pravnih odnosa na lokalitetu naselja Krivelj, koji se nalazi u neposrednoj blizini rudarskih aktivnosti. Sve aktivnosti sprovodimo zajedno sa meštanima i lokalnom samoupravom u koordinaciji sa nadležnim organima Republike Srbije.

Cilj nam je da zajednički pronađemo model koji je održiv na duži vremenski period, kako meštani u budućnosti ne bi imali bilo kakve probleme prilikom razvoja rudarskih aktivnosti na koje se kompanija Zijin Mining Group obavezala Republici Srbiji i njenim građanima. Želimo takođe da napomenemo da se svaki otkup zemljišta na drugim lokacijama obavlja isključivo na dobrovoljnoj bazi i uz punu saglasnost učesnika.

Kompanija Serbia Zijin Copper zapošljava 6.020 radnika, od kojih su samo 184 radnika državljani  NR Kine. Prosečna neto plata u ovoj kompaniji je 105.000 dinara. Kompanija Serbia Zijin Mining zapošljava 811 radnika, od kojih je 101 radnik državljanin NR Kine, a prosečna neto plata u ovoj kompaniji je 110.000 dinara.

Privredne aktivnosti dve kompanije Srbiji doprinose sa oko 2,5% ukupnog bruto proizvoda Republike Srbije, a svo zlato koje se proizvede u kompaniji, predaje se Narodnoj Banci Republike Srbije.

Na kraju bismo želeli još jednom da iskažemo čvrstu nameru kompanija Serbia Zijin Copper i Serbia Zijin Mining da svoje aktivnosti u Republici Srbiji sprovode striktno u skladu sa zakonima, i u skladu sa najvišim svetskim standardima kako u oblasti rudarstva i metalurgije, tako i u oblasti zaštite životne sredine. Smatramo da je zadatak svih nas da doprinesemo razvoju Republike Srbije i kvalitetnijem i boljem životu svih njenih građana, a pogotovo našim sugrađanima iz Bora i njegove okoline", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari (0)

Biznis