Biznis vesti

Pad cena akcija na svetskim berzama, dolar raste

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

09:31

Pad cena akcija na svetskim berzama, dolar raste
Pad cena akcija na svetskim berzama, dolar raste - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Cene akcija su pale danas na azijskom trgovanju prateći trend globalne rasprodaje, jer su agresivniji tonovi američkih kreatora politike o potrebi snažnijeg pooštravanja monetarne politike uznemirili tržišne aktere i pogurali vrednost dolara blizu dvogodišnjeg maksimuma.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao je za 1,17 posto na najniži nivo u poslednjih sedam dana, a japanski Nikei je potonuo za 1,9 procenata, izveštava Rojters.

Negativno kretanje beleže i cene evropskih i američkih akcija. Indeks fjučersa Eurostoks 50 oslabio je jutros za 0,2 odsto, na Vol Stritu su fjučersi akcija u indeksnoj korpi S&P 500 u minusu za 0,37 procenata, a tehnološki Nasdak fjučersi su u gubitku za 0,35 posto.

"Ceo politički stav i pristup ekonomskoj politici u SAD se promenio i tržišta to počinju da shvataju", kaže Redmond Vong, tržišni strateg u kompaniji Sakso Markets Hong Kong.

Kako objašnjava, "pažnja tržišta se zaista pomerila ka kvantitativnom zaoštravanju nakon svih jučerašnjih izjava zvaničnika FED-a i zapisnika, o nameri da se pooštre finansijski uslovi i smanji agregatna tražnja".

Zapisnik sa sastanka američkih Federalnih rezervi od 15. do 16. marta, koji je objavljen u sredu, pokazao je sve dublju zabrinutost kreatora politike da je inflacija prožela celu ekonomiju.

Guvernerka Federalnih rezervi SAD Lael Brejnard izjavila je u utorak da očekuje brzo smanjenje bilansa centralne banke.

Redmond Vong smatra da bi na dugi rok pozitivne realne kamatne stope bile dobre za globalnu ekonomiju, ali da bi u srednjem roku došlo do revalorizacije cena imovine. Sva tri glavna indeksa Njujorške berze su tokom noći pala, a najgore je prošao tehnološki Nasdak Kompozit, koji se stropoštao za 2,22 posto.

Investitore takođe muči rastuća ekonomska napetost u Kini, koja se bori sa novim talasom kovida 19.

Šangaj, koji je trenutno ceo u karantinu, prijavio je skoro 20.000 novih slučajeva 6. aprila, pri čemu velika većina zaraženih nema simptome bolesti, saopštile su jutros lokalne vlasti.

Analitičari finansijskog holdinga Nomura procenili su u utorak da su ukupno 23 kineska grada, koja su zajedno dom oko 193 miliona ljudi i učestvuju sa 22 posto u BDP-u zemlje, primenila mere potpunog ili delimičnog zatvaranja.

Indeks najlikvidnijih kineskih akcija je oslabio za 0,9 odsto, a akcije na berzi u Hong Kongu su pale za 1,3 procenta, pri čemu su u najvećem gubitku akcije velikih kineskih tehnoloških kompanija

Uoči objave zapisnika FED-a krenula je velika rasprodaja američkih državnih dužničkih hartija, uz skok prinosa na višegodišnje maksimume pre nego što su se kasnije stabilizovali.

Prinos na američke desetogodišnje obveznice je registrovao malu promenu na azijskom trgovanju i iznosio je 2,5865 posto, dok je prinos na dvogodišnje zapise bio nešto niži, 2,4554 procenta.

Na tržištima valuta, očekivano kvantitativno zaoštravanje u Sjedinjenim Državama poguralo je dolar blizu dvogodišnjeg maksimuma u odnosu na korpu valuta.

Dolarski indeks iznosio je 99,537 poena, nakon što je tokom noći dostigao nivo od čak 99,778 poena, poduprt slabljenjem valuta vezanih za robu sa nedavnih maksimuma usled pada cena nafte i pada evra.

Zajednička valuta evrozone se na noćašnjem trgovanju neznatno oporavila sa jednomesečnog minimuma, ali je i dalje, kako kažu analitičari ING banke, pod pritiskom zbog „dvostruke pretnje“ - od ekonomskog uticaja novih sankcija Rusiji i neizvesnosti oko ishoda francuskih izbora.

Na robnim berzama, cene nafte su jutros u malom porastu nakon što su u sredu pale na tronedeljni minimum, pod uticajem najava velikih zemalja potrošača da će na tržište izbaciti velike količine nafte iz strateških rezervi kako bi ublažile manjak ponude.

Cena evropske nafte Brent kreće se oko 102,55 dolara za barel, i viša je za 1,45 odsto nego u sredu, dok se američka WTI nafta trguje za 97,48 dolara po barelu, u porastu za 1,3 procenta. Spot cena zlata se spustila za 0,23 posto na 1.920,9 dolara za uncu.

Komentari (0)

Biznis