Biznis vesti

Srbija mnogo zavisi od EU: "Lako je doneti odluku ako dođemo u situaciju da moramo da biramo između Brisela i Moskve"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2022

-

23:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je mnogo zavisnija od EU i lako može da donese odluku ako dođe u situaciju da mora da bira između Brisela i Moskve, ocenil su gosti emisije Euornews veče. 

"Ako bude hipotetički da moramo da biramo ili - ili, imate jasnu ekonomsku računicu. Mnogo je zavsinija Srbija u ekonomskom smislu od EU nego od Evroazijske unije. Nadamo se da nećemo doći u takvu situaciju, ali može da se desi", rekao je Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije. 

Podsetimo, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela restriktivne mere Moskvi, ali pritisci na Beograd postaju sve jači. Danas je stigla jasna poruka Srbiji šta treba da radi ako i dalje razmišlja o članstvu u Evropskoj uniji. Naime, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poručila je Beogradu da ako želi članstvo onda mora da podrži spoljnu politiku EU i sankcije Rusiji.

"Sankcije su moguće, ako ne bi došlo do razumevanja i ako se EU odluči da treba kazniti Srbiju. Pitanje je koliko bi one trajale. Mi smo pod nekim vidom sankcija kada je izvoz čelika u pitanju. Kada bi se te snakcije desile, to bi otežalo trgovinu sa EU, odrazilo bi se drastično na privredu Srbije, jer je u pitanju dve trećine spoljne trgovine i investicija. Sa druge strane Srbija je proglasila da je glavni strateški cilj pristupanje EU. Sve bi onda bilo teže", dodao je Stanić.

Euronews/Printscreen

 

Jelena Žarković, profesorka Ekonomskog fakulteta, smatra da je nemoguće da se Srbija odrekne EU i da bi manja šteta bila ako se priključimo EU, sa kojom "imamo 14 puta veći izvoz u odnosu na Rusiju".

"Ako bi došlo do ekonomskih sankcija, to bi bilo loše za Srbiju. Pitanje je kako će se dalje EU ponašati i šta će zahtevati. Ako vidite kako se Crna Gora postavila, to su neke simbolične aktivnosti i mere. Mi, međutim, imamo snažnije ekonomske odnose sa Rusijom u odnosu na Crnu Goru. Intersantna je ideja koju je prdložio direktor 'Srbije gas' da taj deo sankcija otkupi Gasporm jer on nije na listi sankcija. To bi možda bio i evropski potez, a Rusi se ne bi bunili", rekla je Žarković.

Euronews/Printscreen

 

Ona je dodala da se može očekivati blagi pad životnog standarda građana Srbije, kao i da je tehnička vlada najavila nastavak mera, koje imaju za cilj dalji pad ekonomske moći stanovništva. Kako kaže, ratom u Ukrajini, najviše je pogođena EU, a ona je naša najznačajnija izvozna destinacija.

"Ako se ovako nastavi, onda će biti manja tražnja za našim proizvodima. Tu je i inflacija, koja će samo krenuti da se zahuktava", ocenila je Žarković. 

 

 

Komentari (0)

Biznis