Biznis vesti

Kinesko-ruska trgovinska razmena u martu porasla 12,7 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2022

-

08:50

Kinesko-ruska trgovinska razmena u martu porasla 12,7 odsto
AP Photo/Kin Cheung, File - Copyright AP Photo/Kin Cheung, File

veličina teksta

Aa Aa

Ukupna trgovina Kine sa Rusijom porasla je za više od 12 odsto u martu u odnosu na godinu dana ranije u dolarskoj vrednosti, nastavljajući raniji uzlazni trend.

Vrednost ukupnog izvoza i uvoza između Kine i Rusije porasla je za 12,76 odsto na 11,67 milijardi dolara prošlog meseca, dok je u prvom kvartalu zabeležila rast od 30,45 odsto međugodišnje, pokazuju današnji podaci kineske carine, prenosi Rojters.

Nekoliko nedelja pre ruskog napada na Ukrajinu, Moskva i Peking su objavili partnerstvo "bez ograničenja". Ukupna spoljnotrgovinska razmena između Kine i Rusije porasla je prošle godine za 35,8 odsto, na rekordnih 146,9 milijardi dolara.

Rast kineskih kupovina robe od Rusije mogao bi da smanji efekat zapadnih sankcija prema Moskvi uvedenih nakon napada na Ukrajinu, navodi britanska agencija i dodaje da analitičari kažu da tek treba da sagledaju bilo kakve značajne indikacije da Peking krši zapadne sankcije.

Ekonomska i trgovinska saradnja Kine sa drugim zemljama, uključujući Rusiju i Ukrajinu, ostaje normalna, rekao je portparol kineske carine Li Kuiven na konferenciji za novinare.

Ruska ekonomija je na putu da zabeleži pad od preko 10 odsto u 2022, izjavio je u utorak bivši ministar finansija Aleksej Kudrin, napominjući da privrednu aktivnost pogađa visoka inflacija i odliv kapitala.

Komentari (0)

Biznis