Biznis vesti

Gasprom povećao cenu gasa Republici Srpskoj za 14 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2022

-

09:11

Gasprom povećao cenu gasa Republici Srpskoj za 14 odsto
Gasprom povećao cenu gasa Republici Srpskoj za 14 odsto - Copyright EPA/FILIP SINGER

veličina teksta

Aa Aa

Cena gasa koji Republika Srpska kupuje od ruskog Gasproma povećana je od aprila za oko 15 odsto.

"Ugovorom koji je potpisan još 2015. utvrdili smo način izračuna cene gasa prema naftnoj formuli. S obzirom na kretanje cena nafte na berzi, došlo je do povećanja cena za april i maj u odnosu na prvi kvartal za 14,6 odsto. To ja apsolutno u skladu sa naftnom formulom i ugovorom koji je na snazi", rekao je direktor preduzeća "GAS Res" Ljubo Glamočić za portal capital.ba.

On je naveo da Republika Srpska ima potpisan ugovor sa Gaspromom do kraja maja, te da bi nakon prvomajskih praznika trebalo da pregovaraju o novom ugovoru s ruskom kompanijom. Kaže da je nezahvalno prognozirati kakve će cene biti u narednom periodu.

"Mi smo pripremili svoj predlog i dostavićemo ga Gaspromu, a njime smo predvideli produženje ugovora do početka nove gasne godine, odnosno do 1. oktobra pod istim uslovima. To znači da se cena i dalje utvrđuje na bazi naftne formule, a kakva će ona biti, to zaista u ovom trenutku ne možemo reći", rekao je Glamočić.

Prema njegvoim rečima, Republika Srpska mesečno troši oko četiri miliona kubika gasa.

Direktorka sarajevskog Energoinvesta Bisera Hadžialjević je izjavila nedavno da je to preduzeće dobilo ponudu od Gasproma prema kojoj je cena gasa od aprila povećana za 21,7 odsto za naredni kvartal, podseća se u tekstu.

Komentari (0)

Biznis