Biznis vesti

"Osmijumska groznica" širi se svetom: Plemeniti metal koji sija poput dijamanta i koji je 30 puta skuplji od zlata

Komentari

Autor: Tila Milenović

02/05/2022

-

20:42

"Osmijumska groznica" širi se svetom: Plemeniti metal koji sija poput dijamanta i koji je 30 puta skuplji od zlata
"Osmijumska groznica" širi se svetom: Plemeniti metal koji sija poput dijamanta i koji je 30 puta skuplji od zlata - Copyright Euronews/Tila Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Izuzetno redak plemeniti metal, koji zbog blistavog sjaja podseća na dijamant – osmijum, vredi 30 puta više od zlata na svetskom tržištu. Iako nije ni približno poznat javnosti koliko je zlato ili srebro, "osmijumska groznica" se u proteklih nekoliko godina polako širi svetom.

Kristalizovan oblik ovog elementa na svetskom tržištu postoji tek osam godina, a jedan gram trenutno vredi oko 1.700 evra. Kako za Euronews Srbija objašnjava direktor Instituta za osmijum u Srbiji, Ljuba Jakić, sirovi osmijum nije preterano interesantan. Element nastaje u preradi platine, a ima ga 2.500 puta manje od zlata u zemljinoj kori, međutim, nije ni približno toliko atraktivan i elegantan, kao što je u kristalnom obliku.

Razlog zbog čega ovaj metal ranije nije bio interesantan za investitore ili za proizvodnju nakita, jeste to što je u osnovnom obliku osmijum blago toksičan. Međutim, 2014. godine švajcarski naučnici su razvili metod kristalizacije, zahvaljujući kojim osmijum ne samo da postaje potpuno bezbedan, kako ističu iz Instituta, već i zahvaljujući tom procesu on dobija svoj jedinstveni plavo-srebrni odsjaj.

Način na koji je osmijum, od blago toksičnog sirovog materijala postao najvredniji plemeniti metal čija cena i dalje raste na tržištu, vezuje se za ime nemačkog fizičara dr Ingoa Volfa, koji je osnivač i direktor Osmijum instituta u Nemačkoj. On je prvi uvideo da element koji se javlja u izuzetno malim količinama kao nusproizvod iskopavanja platine, ima komercijalni potencijal čak i veći od dijamanata. Od lansiranja 2014. godine, cena kristalnog osmijuma neprestano raste i vrlo je stabilna.

"Morate iskopati 10.000 tona rude platine samo da biste pronašli kocku šećera osmijuma. To bih ja nazvao retkim", rekao je Volf na 43. godišnjoj konferenciji Međunarodnog instituta za plemenite metale 2019. godine, preneo je Bloomberg.

Euronews/Tila Stanković

 

U Srbiji jedan od 30 instituta, za sada četiri kupca kod nas

U svetu postoji samo 30 instituta, a u Srbiji se nalazi jedan od njih. Direktor Ljuba Jakić ističe da je do sada u Srbiji četiri osobe poseduju osmijum, i to svi kao investicione pločice.

"Iskustvo iz cele Evrope je da se u 99 odsto slučajeva osmijum kupuje kao investicija, a otprilike jedan odsto čini nakit", ističe Jakić.

Kod nas i dalje ne postoje zlatare koje prodaju nakit sa osmijumom, za to je potrebno, kako Jakić dodaje, da se ovaj metal fasuje sa zlatom. Zainteresovani mogu da kupe sitne pločice od 0,5 grama za nekoliko stotina evra, ali i velike diskove koji vrede 30.000 evra.

Firma "Osmijum institut Insigitus gold" postoji već dve godine, a Jakić trenutno radi na tome da registruje kompaniju kao Osmijum institut Srbija, dok su marketinšku kampanju lansirali prošlog meseca, te je sve ovo, kako Ljuba Jakić kaže, "pionirski posao".

Od eksploatacije u Rusiji do svetlucavih pločica širom sveta

Sirovi osmijum, koji je inače element sa atomskim brojem 76 u Mendeljejevom sistemu, može da se pronađe u Rusiji, ali ga ima u delovima Južne Amerike i Južne Afrike.

Institut za fiziku u Nemačkoj je zadužen za kupovinu sirovine od Rusije i transport u Švajcarsku, gde se u laboratoriji vrši izuzetno složen i dugotrajni proces kristalizacije.

"Osmijum se nekoliko meseci peče pod izuzetno visokom pritiskom i temperaturom od 3.600 stepeni, tokom kog on menja formu", ističe osnivač insituta u Srbij.

Svaki komad osmijuma na tržištu je sertifikovan. Sertifikaciju sprovodi Institut osmijum čije je sedište u Nemačkoj. Tu se svi komadi osmijuma seku i šalju u ostale institute širom sveta.

"Nijedna druga firma ga ne proizvodi. Zanimljivost osmijuma jeste što ga je nemoguće falsifikovati jer je najgušći element na svetu, te u njega ne može ništa da se 'ubaci', što nije slučaj kod zlata", dodaje sagovornik.

Sankcije u Rusiji, kako je rekao Ljuba Jakić, i dalje nisu negativno uticale na posao, budući da trenutno postoje dovoljne količine zaliha sirovog osmijuma.

Komentari (0)

Biznis