Biznis vesti

Sokoj će ispostavljati fakture i za muziku i slike na mobilnim telefonima - ko će ih plaćati i koliko

Komentari

Autor: S.Š. / Z. R.

30/04/2022

-

16:40

Sokoj će ispostavljati fakture i za muziku i slike na mobilnim telefonima - ko će ih plaćati i koliko
profimedia, Logo - Copyright profimedia, Logo

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođači i uvoznici mobilnih telefona i tableta dodati su na spisak korisnika koji će ubuduće morati da plaćaju naknadu nosiocima autorskih prava. Vlada Srbije usvojila je dopune i izmene Uredbe o utvrđivanju liste tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade nosiocima autorskog i srodnih prava. Plaćanjem ove naknade sada su obuhvaćeni i uređaji sa integrisanim hard diskom – desktop računari, laptopovi, televizori sa hard diskom, kao i DVD i Blu-ray plejeri sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom.

To znači da će i za svaki mobilni telefon ili laptop koji uvezu trgovci u veleprodaji morati da plate taksu Organizaciji muzičkih autora Srbije, a sredstva će oni dalje raspoređivati svojim članovima.

Plaćanje posebne naknade uobičajeno je u većini država Evropske unije, a ta praksa postoji duže vreme i u Srbiji, s tim što je lista uređaja na koje se sada ona odnosi dopunjena. U Organizaciji muzičkih autora Srbije Sokoj za Euronews Srbija kažu da je lista samo osavremenjena i da su na nju dodati novi uređaji i prazni nosači zvuka, slike i teksta.

"Obveznici plaćanja ove naknade su, uvoznici i proizvođači ovih uređaja, a oni će je plaćati na osnovu obračuna i fakture, koju će im ispostavljati Sokoj, koji tu prikupljenu naknadu, kada je naplati, dalje deli sa drugim organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava autora i nosilaca srodnih prava, a na osnovu sporazuma sa tim organizacijama", kažu u Sokoju.

Unsplash

 

Oni napominju da nije reč o "muzičkom" dinaru, jer novac ne ide samo muzičkim autorima, nego pripada svim autorima, među kojima su i fotografi, režiseri, književnici, prevodioci, kao i nosiocima srodnih prava, raznim vrstama interpretatora, od pevača, instrumentalista do glumaca.

U Sokoju kažu da su inicijativu za izmenu liste pokrenule pre više godina sve kolektivne organizacije, a da je kampanja intenzivirana u poslednje dve godine.

"O iznosu naknade još ne možemo da govorimo, jer je ona rezultat pregovora svih kolektivnih organizacija sa reprezentativnim predstavnicima obveznika, odnosno sa uvoznicima i proizvođačima. Ukoliko se dogovor ne postigne u vezi sa predloženom tarifom, poslednju reč daje Zavod za intelektualnu svojinu.", kažu u Sokoju.

Sokoj već 70 godina zastupa prava autora muzike, autora teksta, autora aranžmana muzike i drugih nosilaca autorskih prava na muzičkim delima svih žanrova, sa rečima i bez reči, a u ovoj organizaciji kažu da će dopuna liste, odnosno veći ospeg uređaja na koji se odnosi naknada, omogućiti da se iznos koji se do sada prikupljao po ovom osnovu višestruko uveća. 

Da li će na kraju naknadu platiti kupci?

Oni objašnjavaju da Zakon o autorskom i srodnim pravima predviđa da ta naknada koja se utvrđuje tarifom, ne može biti veća od jedan odsto od uvozne cene uređaja, odnosno tri odsto od uvozne cene praznog nosača i napominju da će biti u pitanju relativno mali iznos, koji će biti obaveza uvoznika. 

"U ovom trenutku Sokoj nema i ne može da ima informaciju da li će obveznici plaćanja ove naknade, istu prevaliti na krajnjeg kupca ili će svoj dodatni trošak, a u vezi sa ovom svojom obavezom, pokriti iz sopstvene zarade", kažu u Organizaciji muzičkih autora Srbije.

Potrošači međutim, smatraju da će se na kraju i ova naknada preliti na račune krajnjih korisnika, kroz veću cenu proizvoda.

"Niko to osim krajnjeg korisnika, odnosno potrošača, neće platiti. U onoj konačnoj računici, maloprodajna cena koju plaća kupac, sadrži i sve te elemente. Uvoznik to ugradi kao svoj trošak u prodajnu cenu veletrgovcu ili trgovcu maloprodavcu, koji je taj njegov trošak preneo na maloprodajnu cenu koju plaća potrošač", kaže za Euronews Srbija Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda.

profimedia

 

On smatra da ovakvo rešenje ne bi smelo da se primenjuje, jer ne postoji dokaz o korišćenju tih sadržaja.

"Mnogi ljudi imaju laptop, ali nikada na njemu ne slušaju muziku, jer nemaju vremena za to. Nedopustivo je da nam neko to nametne kao obavezu još prilikom kupovine i mi to ne podržavamo. Bez obzira na to što mi to nećemo lično platiti, više nego sigurno je da će nas to koštati kroz cenu proizvoda, jer će podavci tu naknadu ukalkulisati. Intelektualna svojina bi apsolutno trebalo da bude štićena, ali je ovo veštački stvoreno da se uveliča cena za taj iznos. Na nju se kasnije obraučavaju i porezi i na taj način država ima interes da se na takav način indirektno povećaju prihodi budžeta", smatra Bogosavljević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis