Biznis vesti

Pregovori sa Gaspromom trebalo bi da se okončaju narednih dana - koliko će politika uticati na cenu gasa

Komentari

Autor: Zlatica Radović

10/05/2022

-

08:37

Pregovori sa Gaspromom trebalo bi da se okončaju narednih dana - koliko će politika uticati na cenu gasa
Euronews/Slađana Pejić: profimedia - Copyright Euronews/Slađana Pejić: profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija ima samo jedan izvor snabdevanja gasom, iz Rusije i nabavlja ga po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a trenutni cenovnik važiće do kraja maja. Koliko ćemo ovaj energent, čija je berzanska cena ovih dana oko 1.100 dolara, plaćati od juna,  zavisi od novog ugovora oko koga se pregovara sa "Gaspromom". Stučnjaci ocenjuju da razgovori o ceni gasa koji bi trebalo da se okončaju ovih dana u aktuelnoj političkoj situaciji neće biti nimalo laki.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je izjavio da očekuje da će javnost posle 15. maja moći da sazna više detalja oko novog ugovora o snabdevanju gasom. On je rekao da je siguran da će cena biti povoljna, iako smatra da je teško zamisliti da ostane na trenutnom nivou.

"Imamo dovoljno finansijskih resursa i dovoljno alternativa, i mislim da će ugovor sa Rusima biti dovoljno dobar i u smislu cene, da Srbija ne mora da brine. Veoma je nezgodno kada bih ja sada počeo da govorim o detaljima. I zbog pritisaka koji se vrše na nas kada je u pitanju odnos sa Rusijom", rekao je direktor Srbijagasa za Tanjug.

On je, međutim, u ranijim izjavama u martu, kada je najavljivao pregovore, rekao da bi se u prvoj fazi povrata cene gasa na neku normalnu vrednost ona mogla pozicionirati na 800 ili 850 dolara. Za kasniju fazu, kada se smiri situacija u Ukrajini, prognozirao je da bi cena mogla da se stabilizuje na 600 do 650 dolara za 1.000 kubnih metara.

U Ministarstvu energetike napominju da se pregovori o novom Ugovoru o isporukama prirodnog gasa vode između JP Srbijagas i ruskog Gasproma, a da će cena zavisiti od toga kakvu će formulu za snabdevanje ispregovarati JP Srbijagas. Kažu da su, dok se ne definišu detalji oko budućih isporuka prirodnog gasa, sve opcije otvorene kada je u pitanju trajanje ugovora, tako da bi on mogao biti oročen do kraja godine, ali i na duži period.

"Svakako se nadamo da će biti najpovoljnija moguća cena za Srbiju u trenutnim okolnostima.  Očekujemo da dobijemo najpovoljnije uslove koji se u ovom momentu mogu dobiti uzimajući u obzir situaciju oko uslova za nabavku i isporuke ovog energenta", kažu u Ministarstvu energetike za Euronews Srbija.

Trapara: Cena gasa je ključni razlog za odupiranje sankcijama 

U uslovima sve jače energetske krize i zaoštravanja odnosa između Brisela i Moskve, Srbija je u nezavidnom položaju, jer nije podržala odluku EU o uvođenju sankcija Rusiji, a s druge strane su iz Moskve već stizale poruke da Rusija računa na doslednu poziciju Srbije prema Rusiji u okviru međunarodnih organizacija, uz opasku ministarke inostranih poslova Marije Zaharove da "Rusija svoje prijatelje u teškim trenucima podržava".

profimedia

 

Dr Vladimir Trapara, iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu za Euronews Srbija kaže da ne bi da licitira o ceni gasa, ali da smatra da nećemo moći da prođemo bez duplo skuplje od one koju sada plaćamo, ali napominje da bi to opet i dalje bilo značajno jeftinije od onog što će plaćati drugi. 

"Naravno da politika utiče i verovatno ključni razlog zašto se trenutno tako snažno odupiremo uvođenju sankcija Rusiji jeste taj da bismo dobili što povoljniju cenu gasa. Ako nas Zapad pritisne da uvedemo sankcije pre završetka pregovora, u šta ne verujem, jako teško je očekivati da bi nas Rusi tretirali bolje od ostatka Evrope", smatra Trapara.

Savić: Ne treba računati na dugoročni ugovor

LJubinko Savić iz Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije kaže da je pitanje gasa politički vrlo neizvesno i da će cena zavisiti od više faktora.

"Nije samo u pitanju naš odnos prema Rusiji, već i tranzita kroz evropske zemlje, kako će se oni postaviti i šta će dalje biti sa evropskim sankcijama. Mnogo je nezahvalno komentarisati kakva bi mogla biti cena, ali ja se nadam da ćemo mi imati dovoljne količine prirodnog gasa, što je za nas najbitnije. Sada se pregovara i način obračuna cene. Videćemo šta će tu moći da se uradi", kaže Savić za Euronews Srbija.

profimedia

 

Savić podseća da su do sada pominjana dva moguća modela. Po prvom bi se snabdevanje produžilo do kraja godine po ovim cenama ili nešto višim od ovih, ali opet povoljnijim nego drugim evropskim zemljama, dok bi druga varijanta podrazumevala dugoročan ugovor. On, međutim, smatra da nije trenutak da se pregovaraju cene na period od deset godina po ovim cenama koje su trenutno aktuelne na tržištu u Evropi.

"Preuranjeno je pregovarati na duže staze i oročavati ugovore na desetogodišnji period kao što smo imali do sada.  Ovo je izazvalo zaista kolaps celog energetskog sektora i jednostavno je nezahvalno pregovarati na duže staze i utvrđivati neku cenu koja bi bila dugoročna. Očekujem kada se smiri ova kriza što se tiče probleme sa Ukrajinom, da i sankcije postanu popustljivije, onda bismo možda imali povoljnije uslove za pregovore za dugoročan ugovor. Trenutno je situacija teška i po pitanju količine i cena".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis