Biznis vesti

Cena nafte pala posle vesti da će Saudijska Arabija znatno povećati proizvodnju

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

15:23

Cena nafte pala posle vesti da će Saudijska Arabija znatno povećati proizvodnju
Nafta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su pale danas nakon izveštaja da je Saudijska Arabija spremna da poveća pumpanje sirove nafte ako ruska proizvodnja znatno opadne zbog naftnog embarga Evropske unije.

Međunarodna cenovno referentna nafta Brent pala je za 2,30 posto na 113,6 dolara po barelu, a američka WTI nafta se spustila za 2,48 procenata na 112,4 dolara za barel na trgovanju do 124,23 časova po našem vremenu, prema podacima sa portala oilprice.

Fajnenšel tajms (FT) je ranije objavio, pozivajući se na dobro upućene izvore, da je Saudijska Arabija svesna rizika od deficita ponude i da "nije u njihovom interesu da izgube kontrolu nad cenama nafte".

Sagovornici FT-a, čiji identitet list nije otkrio, rekli su da Saudijska Arabija, koja je de fakto lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), za sada ne smatra da na tržištu "crnog zlata" postoji nestašica.

U izveštaju londonskog poslovnog dnevnika je navedeno da se vode razgovori o tome da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati odmah povećaju proizvodnju, što bi moglo da bude objavljeno na današnjem sastanku grupe OPEK+, koju čine članice OPEK-a i njihovi saveznici s Rusijom na čelu, preneo je Rojters.

Dodaje se da se razmatra mogućnost da povećanje proizvodnje koje je planirano za septembar bude prebačeno na jul i avgust.

Saudijska Arabija je ranije odbijala pozive Vašingtona da poveća pumpanje iznad kvote na koju je, kao članica grupe OPEK+, pristala u okviru sporazuma o postepenom povećanju proizvodnje.

Rijad se saglasio s predlogom da promeni svoj stav i da poveća proizvodnju kako bi se smirile cene nafte, priklonivši se zahtevu administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, rekli su izvori FT-a upoznati sa razgovorima.

Saudijske vlasti su dale uveravanja da će povećati proizvodnju ukoliko na tržištu nafte dođe do krize sa snabdevanjem, dodaje se u izveštaju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis