Biznis vesti

U Srbiji se pokreće prvi superklaster: Podrška privredi kroz tehnološke inovacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2022

-

23:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se pokreće prvi superklaster, ekosistem koji povezuje startap kompanije, tradicionalne kompanije, ali i akademski sektor i nauku. Ideja je da se pruži podrška privredi kroz tehnološke inovacije.

Kako je objasnio Lazar Lekić, superklaster menadžer, u pitanju je saradnja različitih aktera inovacionog ekosistema - tu su velike kompanije domaće i strane, startapi, razne specijalizovane kompanije a uključen je i svet nauke i akademije. Cilj te saradnje je stvaranje većeg broja inovacija, kako bi se napravila baza za dalji razvoj domaće privrede zasnovan na novim znanjima.

"Dve ključne reči su fokus i saradnja. Praktično, ta organizacija treba da omogući da se mi kao inovacioni ekosistem usredsredimo na razvoj u nekoj oblasti za koju smo prepoznali da ima potencijal da bude ta jedna po kojoj će Srbija biti prepoznata sutra u svetu po tehnološkom liderstvu. Takođe, saradnja koja bi trebalo da se desi odnosi se na to da organizacije rade međusobno na stvaranju inovacija, odnosno novih proizvoda i usluga", istakao je Lekić za Euronews Srbija.

Oblasti koje bi srpskoj privredi mogle da donesu prednost jesu, prema Lekićevim, rečima, četiri oblasti sa zajedničkim karakteristikama:  postoji potencijal za njihov razvoj u Srbiji, odnose se na temu koja je globalno relevantna, i postoji zajednica koja je spremna da radi na njima. 

Te četiri oblasti su napredna rešenja u poljoprivredi i proizvodnji hrane, napredna rešenja u biotehnologiji i medicinskoj tehnologiji, gejming okruženje i virtuelna stvarnost, i poslednja oblast je web3, odnosno internet okruženje bazirano na novim tehnologijama.

"Svi imaju specifične potencijale i probleme, i pokušaćemo da napravimo pilot superklastere za sve četiri oblasti u prvoj godini, a onda ćemo dalje nastaviti  kada vidimo kako će da zažive", istakao je Lekić.

U konzorcijumima učestvuju razne organizacije, dodao je, istakavši da "superklaster" mora da ima relevantne predstavnike u zajednici, ali u isto vreme da može i da podrži one koji su tek na početku. Obaveza konzorcijuma koji su aplicirali je, stoga, bila da imaju jednu veliku kompaniju, jednu startap kompaniju, univerzitet ili naučnu instituciju, a postoje konzorcijumi od 20 do 50 organizacija, ističe Lekić.

"Jedan od osnova superklastera je saradnja nauke i privrede. Po tome se razlikuju mali od velikih ekosistema - koliko uspemo da, od onoga što proizvedemo u nauci, proizvedemo neki proizvod, uslugu i tehnologiju, a kasnije licenciramo i prodajemo na stranom tržištu i slično. Ili, da za rešavanje problema unutar privrede koristimo akademske i naučne kapacitete koje imamo", rekao je Lekić.

Privreda bi trebalo da prepozna šta u nauci ima, a ova da odgovara na potrebe prvrede, kako bi benefite imali svi učesnici, a posledično i čitava privreda i društvo, zaključio je Lekić.

Komentari (0)

Biznis