Biznis vesti

Gasprom odlučio: Nema isplate dividendi za 2021.

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

16:48

Gasprom odlučio: Nema isplate dividendi za 2021.
Gasprom odlučio: Nema isplate dividendi za 2021. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Akcionari Gasproma nisu doneli odluku na godišnjoj skupštini o raspodeli dobiti i isplati dividendi za 2021. godinu, saopšteno je danas iz te kompanije.

"Akcionari su odlučili da u trenutnoj situaciji nije preporučljivo da se isplaćuju dividende za 2021. godinu", rekao je zamenik predsednika holdinga Famil Sadigov, prenosi Tas s.

On je doda da su trenutni Gaspromovi prioriteti sprovođenje investicionog programa, koji uključuje gasifikaciju ruskih regiona, i priprema za predstojeću zimu.

"Naravno, moramo biti spremni i da izvršimo svoje obaveze plaćanja poreza u povećanom iznosu", naveo je Sadigov.

Nakon objave te vesti, akcije Gasproma su nastavile da gube vrednost, pri čemu su se u jednom trenutku sunovratile za 32,81 posto, na samo 200 rubalja po akciji (3,79 dolara) na Moskovskoj berzi.

Upravni odbor holdinga je ranije predložio isplatu dividendi za 2021. godinu u iznosu od 52,53 rublje po akciji (0,99 dolara). Procenjivalo se da će za te namene biti izdvojeno ukupno 1,24 biliona rubalja (236,63 milijarde dolara), što odgovara polovini prilagođene neto dobiti grupe za prošlu godinu, prema međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS). To bi bio rekordan iznos namenjen isplati dividendi i za Gasprom i za ruska javna preduzeća generalno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis