Biznis vesti

Zaustavljen štrajk u energetskom sektoru u Norveškoj

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2022

-

21:38

Zaustavljen štrajk u energetskom sektoru u Norveškoj
Zaustavljen štrajk u energetskom sektoru u Norveškoj - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Norveška vlada danas je intervenisala s ciljem da zaustavi štrajk u energetskom sektoru zbog kojeg je smanjena proizvodnja nafte i gasa, izjavio je lider organizacije poslodavaca i menadžera Ledernea.

"Radnici se vraćaju na posao što je pre moguće", rekao je prvi čovek Ledernea Audun Ingvartsen u intervjuu Rojtersu.

Inače, norveški radnici na morskim naftnim i gasnim platformama počeli su danas štrajk, rečeno je ranije danas Rojtersu iz sindikata koji je organizovao ovu akciju. Radnici traže povećanje plata kako bi kompenzovali rastuću inflaciju. Do protesta dolazi usred visokih cena nafte i gasa, pri čemu je snabdevanje Evrope prirodnim gasom postalo kritično nakon smanjenja ruskog izvoza. 

Norveška proizvodnja nafte i gasa danas je manja za 89.000 barela naftnog ekvivalenta dnevno, od čega proizvodnja gasa čini 27.500 barela naftog ekvivalenta, naveli su iz Ekvinora.

Smanjenje proizvodnje gasa u toj zemlji će sutra opasti još više na ukupno 292.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, ili za 13 odsto, prema proceni Ekvinora, dok će proizvodnja nafte biti smanjena za 130.000 barela dnevno, što je otprilike oko 6,5 posto norveške proizvodnje "crnog zlata", prema računici Rojtersa.

Dalja planirana eskalacija štrajka mogla bi do subote da dovede do zustavljanja skoro jedne četvrtine norveške proizvodnje gasa, i oko 15 odsto proizvodnje nafte, dodaje britanska agencija.

Štrajk je počeo u ponoć po lokalnom vremenu (22:00 GMT) na tri polja - Gudrun, Oseberg Jug i Oseberg Istok, i proširiće se na još tri polja - Kristin, Hejdrun i Asta Hansten - od ponoći u sredu, precizira se u tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis