Biznis vesti

Protok gasa kroz Severni tok 1 stabilan, preko gasovoda Jamal opao

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

10:35

Protok gasa kroz Severni tok 1 stabilan, preko gasovoda Jamal opao
Protok gasa kroz Severni tok 1 stabilan, preko gasovoda Jamal opao - Copyright Tanjug AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Fizički prtok ruskog gasa kroz gasovod Severni tok 1 ka Nemačkoj ostao je danas stabilan, dok je prtok gasa ka istoku preko gasovoda Jamal-Evropa iz Nemačke u Poljsku opao, pokazuju podaci operatera.

Prema podacima sa veb stranice kompanije Nord Strim AG, koja je operater gasovoda Severni tok 1, fizički protok gasa je iznosio 29,19 miliona kilovat-sati na sat (kWh/h) u periodu od 7 do 8 časova po centralnoevropskom vremenu, u poređenju sa nivoom od oko 29 miliona kWh/h prethodnog dana, prenosi Rojters.

Gasovod, koji učestvuje sa više od jedne trećine u izvozu ruskog gasa u Evropsku uniju, nastavio je rad u četvrtak nakon desetodnevnog zastoja zbog godišnjeg održavanja.

Mada je protok ostao na nivou od 40 posto maksimalnog kapaciteta, na kom je bio i pre remonta, zabrinutost oko potencijalnog potpunog prekida ruskih isporuka preko ovog cevovoda ne jenjava zbog političke neizvesnosti, navodi britanska agencija.

S druge strane, isporuke gasa na istok preko gasovoda Jamal-Evropa iz Nemačke do Poljske su opale jutros, pokazuju podaci Gaskejda, operatera tog gasovoda.

Izlazni toki na mernoj tački Mallnov na nemačkoj granici iznosio je 2,65 miliona kWh/h u odnosu na oko 3,9 miliona kWh/h u četrvtak.

Gasprom je saopštio da očekuje da će njegove današnje isporuka gasa u Evropu preko Ukrajine, preko ulazne stanice Sudža, iznositi 41,9 miliona kubnih metara, što je neznatno manje u odnosu na 42,2 miliona kubnih metara dan ranije.

Komentari (0)

Biznis