Biznis vesti

Stevanović: Odgovor Brisela važan za NIS partnerstvo u Petrohemiji

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

13:07

Stevanović: Odgovor Brisela važan za NIS partnerstvo u Petrohemiji
Stevanović: Odgovor Brisela važan za NIS partnerstvo u Petrohemiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zatvaranje transakcije države i NIS-a oko strateškog partnerstva za HIP Petrohemiju može se očekivati ubrzo pošto NIS dobije odgovor iz Evropske komisije o preuzimanju, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

On je objasnio da su događaji i okolnosti u svetu nametnuli potrebu da se proces realizacije strateškog partnerstva oko Petrohemije samo razvuče, ili odloži, na mesec dva ili tri.

"NIS je tražio 90 dana kako bi neku svoju obavezu u kontekstu ispunjenja prethodnih uslova mogao da ispuni. Tiče se isključivo relacije NIS-a i Evropske komisije. Čim dobijemo odgovor iz Evropske komisije koji se tiče koncentracije, mislim da će, kako su mi rekli, u septembru mesecu da se desi zatvaranje transakcije", rekao je on.

Objasnio je da će tada Petrohemija konačno i administrativno i formalno pravno, postati 90 posto vlasništvo NIS-a.

Stevanović je istakao da je ugovorom o strateškom partnerstvu dogovorena dinamika realizacije.

"Postoje u ugovoru o strateškom partnerstvu takozvani prethodni uslovi čije ispunjavanje je deo ugovora i sve strane potpisnice su dužne da se toga drže. Mi smo, zajedno sa svojim partnerima, najveći deo prethodnih uslova ispunili i izvršili", rekao je Stevanović.

Ugovor o strateškom partnerstvu oko državne HIP Petrohemije potpisan je krajem prošle godine.

NIS se jedini javio na javni tender za dokapitalizaciju Petrohemije kroz strateško partnerstvo, vredan 150 miliona evra.

NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gasprom Njefta a u Petrohemiji je pred strateško partnerstvo imao preko 20 posto akcija. 

U vreme potpisivanja strateškog partnerstva ocenjeno je da je budući zajednički razvoj Petrohemije nova faza saradnje koju ruska kompanija i srpska država već duže vreme imaju u NIS-u.

Komentari (0)

Biznis