Biznis vesti

Inflacija širom evrozone dostigla novi rekord, deset zemalja beleži dvocifrene stope

Komentari

Autor: Euronews

29/07/2022

-

11:28

Inflacija širom evrozone dostigla novi rekord, deset zemalja beleži dvocifrene stope
Inflacija širom evrozone dostigla novi rekord, deset zemalja beleži dvocifrene stope - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija širom evrozone dostigla je novi rekord od 8,9 odsto u julu, u odnosu na 8,6 odsto u junu, dok dvocifrenu inflaciju beleži čak 10 članica Unije: Belgija, Estonija, Grčka, Španija, Kipar, Letonija, Litvanija, Holandija, Slovenija i Slovačka, navodi se u podacima Eurostata.

Najnoviji ekonomski podaci su još jedan loš znak za ekonomiju bloka, koja postepeno usporava, povećavajući tako verovatnoću recesije.

Cene u julu nastavile su da rastu u većini zemalja, podstaknute sve jačim poremećajima na globalnim energetskim tržištima zbog ruske invazije na Ukrajinu. Trend rasta cena gasa prelio se i na druge proizvode, uključujući sveže voće i povrće.

Iako julsko očitavanje pokazuje stidljivu regresiju inflacije energije sa 42 odsto ujunu na 39,7 u julu, povećali su se svi ostali indikatori.

Globalna kriza sa hranom, poremećeni lanci snabdevanja i kineske stroge kovid blokade takođe vrše pritisak na svakodnevni promet robe i usluga.

U Nemačkoj, najmoćnijoj ekonomiji EU, inflacija je porasla na 8,5 na godišnjem nivou, nakon malog pada prošlog meseca koji je probudio nadu da će se stvari poboljšati. Cene u Francuskoj su porasle za 6,8 odsto, dok su u Italiji porasle po stopi od 8,4 odsto. Baltičke zemlje su i dalje posebno pogođene uzlaznim trendom inflacije - Estonija beleži rast cena od 22,7, Litvanija 20,8 i Letonija 21 odsto zbog njihovog velikog oslanjanja na inostrani uvoz kako bi zadovoljili svoje energetske potrebe.

Nejasno je kada i kako će energetska kriza početi da jenjava. Zemlje se već pripremaju za najgori scenario u kojem Rusija jednostrano prekida sve isporuke i šalje EU u duboku, bolnu recesiju.

Najnovije očitavanje inflacije Eurostata dolazi nedelju dana nakon što je Evropska centralna banka (ECB) objavila povećanje kamatnih stopa veće od očekivanog, što je prvi potez te vrste u poslednjih 11 godina.

ECB je nagovestila da će nastaviti da povećava stope ako se ekonomska situacija pogorša. Julska inflacija je četiri puta veća od ciljanih dva odsto koje banka želi.

 

Komentari (0)

Biznis