Biznis vesti

Olakšanje za napeto evropsko tržište struje - pet nuklearki u Francuskoj privremeno izuzeto od ekoloških pravila

Komentari

Autor: Blumberg / Tanjug

08/08/2022

-

17:16

Olakšanje za napeto evropsko tržište struje - pet nuklearki u Francuskoj privremeno izuzeto od ekoloških pravila
Olakšanje za napeto evropsko tržište struje - pet nuklearki u Francuskoj privremeno izuzeto od ekoloških pravila - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski nuklearni regulator ASN odobrio je privremeno izuzeće za pet nuklearnih elektrana od pravila o ispuštanju tople vode u reke kojim se možda krše ekološki standardi, pošto se zemlja bori sa energetskom krizom.

ASN je odobrio zahtev da se nuklearke Buže, Sent Albon, Trikastan, Blaje i Golfeš održe u funkciji, čak i ako voda koju ispuštaju premašuje dozvoljeni temperaturni limit, navodi se u dokumentu objavljenom na veb stranici operatera elektro mreže RTE, prenosi "Blumberg".

Ovo izuzeće donosi izvesno olakšanje na napetom evropskom tržištu električne energije, gde su cene blizu rekordnih nivoa jer je prolongiran toplotni talas izazvao poremećaje na rekama i vodnim putevima koji se koriste za transport goriva i hlađenje elektrana.

Prema pravilima, farncuska elektroprivreda EDF mora da smanji ili čak da zaustavi proizvodnju kada temperature reka dostignu određeni prag, kako bi se osiguralo da voda koja se koristi za hlađenje postrojenja neće štetiti životnoj sredini kada se ponovo vrati u vodne tokove. Izuzeće od tog pravila će biti na snazi do 11. septembra.

Procenjuje se da će visoke temperature i ove nedelje pogoditi Francusku, Veliku Britaniju i Nemačku. Vodostaj na Rajni, najvažnijoj evropskoj reci za transport robe, toliko je nizak da će reka uskoro praktično biti zatvorena za saobraćaj, dodaje "Blumberg".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis