Biznis vesti

Od januara se povećava starosna granica za penzionisanje žena - do 2032. će se izjednačiti sa muškarcima

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

13:43

Od januara se povećava starosna granica za penzionisanje žena - do 2032. će se izjednačiti sa muškarcima
Od januara se povećava starosna granica za penzionisanje žena - do 2032. će se izjednačiti sa muškarcima - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Fondu PIO Vladimir Stanković rekao je danas da će se uslovi za ostvarivanje starosne penzije za muškarce i žene u smislu godina života izjednačiti 2032. godine i da ne bi trebalo da se menjaju u narednom dužem periodu.

"Pravila o uslovima za ostvarivanje starosne penzije postavljena su 2014. godine i podrazumevaju da, u odnosu na to koje kalendarske godine osiguranik ide u penziju, ispunjava određene uslove, tako da je predviđeno da ove godine muškarci moraju da imaju 65 godina života i 15 godina staža, dok je za žene 2022. godine to 63 godine i četiri meseca života i najmanje 15 godina staža", izjavio je Stanković za Tanjug.

Naglasio je da će se svake sledeće godine za žene starosna granica povećavati za po dva meseca, tako da će žene koje od januara odlaze u peziju uslov biti 63 godine i šest meseci života.

"Uslovi za odlazak u starosnu penziju izjednačiće se za muškarce i žene 2032. godine, kada će i jedni i drugi morati da imaju 65 godina života i najmanje 15 godina staža", precizirao je Stanković.

profimedia

 

On je naveo da se prilikom utvrđivanja starosne granice za odlazak u penziju uzima u obzir više činjenica.

"Jedna je životni vek, zatim uslovi rada, poslovi koji se obavljaju, ekonomska snaga države, da mogu da se refinansiraju penzije. Ekonomska situacija u Srbiji je dobra, što se tiče životnog veka građana i uslova rada na radnim mestima, realno je da se starosna granica ne poveća u dužem periodu", procenio je Stanković.

Sabira se i staž iz dijaspore

Na pitanje o pravu na ostvarivanje penzija za ljude u dijaspori, odgovorio je da se, prema ugovorima koje Srbija ima sa tridesetak zemalja, staž ostvaren u Srbiji i u inostranstvu sabiraju i da se penzija može ostvariti u Srbiji ili u stranoj državi u kojoj osiguranik živi.

"Samo treba na vreme obezbediti potvrdu o stažu u inostranstvu kako se ne bi gubilo vreme kada se bude odlučivalo o pravu na ostvarivanju penzije", napomenuo je Stanković i dodao kako se na sličan način ostvaruju prava osiguranika iz bivših jugoslovenskih republika.

Komentari (0)

Biznis