Biznis vesti

Udruženje drumskog saobraćaja: Srbiji nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2022

-

17:50

Udruženje drumskog saobraćaja: Srbiji nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača
Udruženje drumskog saobraćaja: Srbiji nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Srbija godinama kuburi sa nedostatkom profesionalnih vozača, a taj manjak prema sadašnjim procenama iznosi oko 12.000, kaže za Tanjug generalni direktor Udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport Goran Aleksić i dodaje da mnogo više nedostaju vozači autobusa nego vozači kamiona.

"Problemi sa nedostatkom profesionalnih vozača su počeli pre više od deset godina, odnosno sa ukidanjem obaveznog služenja vojnog roka, jer je ranije upravo u vojsci produkovan veoma veliki broj vozača. Takođe je podignuta starosna granice za pristup profesiji posebno kada je reč o vozačima autobusa jer kod nas vozački ispit za vožnju autobusa može da se polaže tek sa 24 godine, a u nekim zemljama je to moguće već sa 18 godina", ističe on.

Navodi da je do manjka vozača došlo i zbog demografske slike u Srbiji odnosno starenja stanovništva i smanjenja populacije, a sve to u situaciji kada se u zemlji otvaraju fabrike i transportne usluge su sve traženije.

Opao i kvalitet usluge

Prema njegovim rečima, nedostatak ove radne snage podstaknut je zakonskim odredbama kojima se ograničava radno vreme vozača što je od 2015. godine još više povećalo potrebe za vozačima.

"Imamo veliku fluktuaciju zaposlenih i situaciju da nedostatak radne snage ne dozvoljava dobru selekciju, pa je zbog toga i kvalitet usluge značajno pao. Na to upozoravamo godinama i nešto bi konačno moralo da se preduzme", smatra Aleksić.

Objašnjavajući zašto i pored dobrih plata ljudi nerado idu u vozače kaže da tome između ostalog doprinosi i to što nije lako odnosno što mnogo košta da se postane profesionalni vozač.

"Neophodno je izdvojiti veliku sumu novca da se obavi obuka i položi ispit, a kasnije vozači svake godine moraju da idu na jednodnevnu obuku koja takođe puno košta", kaže on.

Komentarišući izjave samih vozača koje su se poslednjih dana mogle čuti, a povodom autobuskih nesreća, da moraju da rade i više nego što je zakonom propisano, te da voze umorni, Aleksić kaže da to ne bi smelo da se događa.

"Sami vozači ne bi trebalo na to da pristanu. S druge strane nedostatak vozača nameće da neki neodgovorni poslodavci vrše pritisak na svoje zaposlene da krše zakone", navodi sagovornik Tanjuga.

Nesavesni poslodavci urušavaju ugled

Dodaje da je u Srbiji 2015. godine uvedeno licenciranje pravnih društava da bi se obavljala delatnost, što između ostalog podrazumeva da postoje finansijska sposobnost, profesionalni ugled koje omogućavaju prevozniku da bi se bavio određenom delatnošću.

"To nije do kraja primenjeno u Srbiji, kod nas nema kumulacije kazni i odgovornosti tako da nesavesni poslodavci urušavaju ugled onih dobrih koji vode brigu i o zaposlenima i o putnicima i o vozilima", navodi Aleksić.

Ističe da će istraga utvrditi uzroke nesreća i dodaje da je važno da se saznanja do kojih se dođe, primene na taj način da se promeni zakonska regulativa i ona unapredi tako da se takve stvari više ne dešavaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis