Biznis vesti

Ilon Mask: Nadam se da će tehnologija samoupravljajućih automobila biti gotova do kraja godine

Komentari

Autor: Tanjug / Reuters

29/08/2022

-

14:39

Ilon Mask: Nadam se da će tehnologija samoupravljajućih automobila biti gotova do kraja godine
Ilon Mask: Nadam se da će tehnologija samoupravljajućih automobila biti gotova do kraja godine - Copyright Patrick Pleul/Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Čelnik "Tesle" Ilon Mask izjavio je danas da je cilj njegove kompanije da do kraja godine usavrši tehnologiju izrade samoupravljajućih automobila i da se nada da će se oni uskoro naći u Sjedinjenim Američkim Državama, a moguće i u Evropi, u zavisnosti od regulative.

Govoreći na energetskoj konferenciji u Norveškoj, Mask je izjavio da je trenutno u potpunosti usredsređen na letelicu Starship njegove kompanije SpaceX i samoupravljajuće Tesla automobile.

"To su dve tehnologije na koje sam fokusiran i pokušavam da u idealnom slučaju budu gotove do kraja godine", rekao je Mask.

Čelnik tih kompanija ranije je poručio da svet mora da nastavi sa naftnom i industrijom gasa, ali i da nastavi sa razvojem održivih izvora energije.

"Realistično je da nastavimo da koristimo naftu i gas kratkoročno, jer će se u suprotnom civilizacija urušiti", rekao je Mask novinarima u susret konferenciji.

Upitan da li bi Norveška trebalo da se bavi naftnom industrijom i gasom, Mask je rekao: "Mislim da su neka dodatna istraživanja neophodna u ovom trenutku. Jedan od najvećih izazova s kojim se svet suočio je prelazak na održivu energiju i održivu ekonomiju. Biće potrebne decenije da se taj proces završi".  

Kao potencijalni ključni izvor energije istakao je vetrenjače nadomak obala Severnog mora u kombinaciji sa stacionalnim baterijama.

"Mogle bi da postanu snažan, održiv izvor energije u zimu", rekao je on.

Komentari (0)

Biznis