Biznis vesti

Struja u Nemačkoj dogodine možda poskupi i do 60 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2022

-

18:20

Struja u Nemačkoj dogodine možda poskupi i do 60 odsto
Struja u Nemačkoj dogodine možda poskupi i do 60 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka komunalna preduzeća za snabdevanje električne energije danas su saopštila da ih očekuje veliki porast cena električne energije u sledećoj godini. Procene su da bi cena mogla da naraste za oko 60 odsto, prenosi HINA.

Kako se navodi, cene električne energije trenutno rastu sporije od cena gasa, koji je u međuvremenu već poskupeo između 30 i 60 posto (zavisno o ponudaću) u poređenju s razdobljem uoči rata u Ukrajini.

Cene elektricne energije bi se, prema mišljenju ministra ekonomije i energetskog snabdevanja Roberta Habeka (iz stranke Zelenih), mogla čak i udvostručiti ako vlada ne interveniše na tržištu i ne ograniči marže energetskih kompanija.

"Ako ne napravimo odlučne korake i odmah ne reformišemo tržište električnom energijom, cene bi se mogle udvostručiti", rekao je Habek. On ipak računa s tim da bi se situacija od sredine sledeće godine mogla normalizovati.

Unutar savezne vlade trenutno traje rasprava o mogućem zaustavljanju cena električne energije. Navodi se da uvođenje gornje granice cene električne energije za domaćinstva i manje preduzetnike podržava i kancelar Olaf Šolc (SPD).

On je najavio dogovor o ovom pitanju tekom oktobra. Rojters ističe da, prema poslednjem ispitivanju javnog mnjenja, 40 odsto ispitanih strahuje da cene za struju i gas u budućnosti neće moci da podmiri ili će to uspevati uz velike poteškoće.

Komentari (0)

Biznis