Biznis vesti

Srpski dinar uskoro na kurskoj listi Narodne banke Severne Makedonije

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2022

-

15:34

Srpski dinar uskoro na kurskoj listi Narodne banke Severne Makedonije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet Narodne banke Severne Makedonije doneo je odluku kojom srpski dinar dodaje na kursnu listu centralne severnomakedonske banke, a prema saopštenju Saveta ta odluka će početi da se primenjuje od kursne liste koja će se formirati 1. novembra.

"Uvrštavanjem srpskog dinara na listu valuta koje se mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu, otvaraju se mogućnosti za pojednostavljenje ekonomske saradnje i podsticaj privrednim subjektima da intenziviraju trgovinske i finansijske tokove između dve zemlje, s obzirom na to da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se mogu očekivati i povoljni efekti u podršci uslužnim delatnostima, jer je broj turista koji iz Srbije dolaze u Severnu Makedoniju značajan.

U saopštenju se takođe navodi da ova odluka dolazi u periodu produbljivanja bilateralne saradnje između centralnih banaka dvaju zemalja i predstavlja koordinisanu reakciju na odluku Narodne banke Srbije da u svoju razmenu uključi i makedonski denar.

Komentari (0)

Biznis