Biznis vesti

Počeli razgovori delegacije Srbije s misijom MMF, Mali: Razgovaraćemo o nastavku aranžmana i novim kreditima

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tanjug

20/10/2022

-

09:45

Počeli razgovori delegacije Srbije s misijom MMF, Mali: Razgovaraćemo o nastavku aranžmana i novim kreditima
Počeli razgovori delegacije Srbije s misijom MMF, Mali: Razgovaraćemo o nastavku aranžmana i novim kreditima - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Današnjim Plenarnim sastankom održanim u Narodnoj banci Srbije otpočeli su zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Republike Srbije. Razgovori se održavaju u okviru trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, podržanim savetodavnim, nefinansijskim 30-mesečnim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), koji je Međunarodni monetarni fond odobrio našoj zemlji u junu 2021.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Vlada Srbije sledeće dve nedelje razgovarati sa misijom MMF-a o nastavku aranžmana sa tom finansijskom institucijom, ali i o novim kreditima od MMF.

Gostujući na RTS-u, Mali je rekao da će se sa Misijom MMF-a, koja danas dolazi u posetu Beogradu, razgovarati o postojećoj krizi u svetu i načinu na koji ta kriza utiče na srpsku ekonomiju, kao i o postojećem aranžmanu sa MMF-om koji ističe u januaru 2023.

"Nas interesuje i na koji način, kroz MMF, možemo da dođemo do jeftinijeg novca. Kamate idu gore, novac je sve skuplji i ako hoćemo negde da nabavimo novac, jedan od izvora je MMF", rekao je Mali.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je istakao da je jutros gledao podatke iz trezora i da Srbija ima na računu 303,4 milijarde dinara ili više od 2,5 milijardi evra.

"Sve svoje obaveze država redovno ispunjava i sa novcem nema nikakav problem. Ono što želimo je da vidimo kako će se stvari odvijati u budućnosti, svesni ogromne energetske krize i povećanja cena energenata. Naš cilj je da obezbedimo dovoljno gasa i goriva, a teret te krize je država opet preuzela na sebe jer nismo značajno povećavali cene energenata, koje su i dalje najniže u Evropi", istakao je Mali.

"Pomoć za stabilnost u sledećoj godini"

Ministar je naveo da Srbija ima dovoljno novca, ali sa uz pomoć MMF-a bila bi obezbeđena stabilnost i za narednu godinu.

"Imamo dovoljno gasa, kontrolišemo cene dizela, benzina i osnovnih životnih namirnica da bi kontrolisali inflaciju. Hoćemo da budemo spremni, odgovorno vodimo politiku. Pokazali smo se kao pouzdani partneri sa MMF i hoćemo da nastavimo sa tim. Naša želja je da povećavamo standard građana Srbije i očuvamo makroekonomsku stabilnost", poručio je Mali.

Delegaciju Republike Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu.

Na sastancima tokom misije Međunarodnog monetarnog fonda koja će trajati do 4. novembra biće razmotrena aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja. Takođe, biće razmotreno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa, kao i modaliteti buduće saradnje sa ovom institucijom. Drugo razmatranje sprovođenja ekonomskog programa okončano je u junu 2022, kada je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o njegovom uspešnom završetku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis