Biznis vesti

"Odgovor na pozive na solidarnost partnera suočenih sa ucenom Putina": Španija, Portugalija, Francuska grade gasovod

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

22:24

"Odgovor na pozive na solidarnost partnera suočenih sa ucenom Putina": Španija, Portugalija, Francuska grade gasovod
Tanjug/AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Španija, Portugalija i Francuska saopštile su danas da će izgraditi podvodni gasovod za prenos vodonika i gasa između Barselone i Marseja. Premijer Portugala Antonio Košta rekao je da će se ruta, nazvana BarMar, uglavnom koristiti za pumpanje zelenog vodonika i drugih obnovljivih gasova, ali će takođe privremeno omogućiti transport "ograničene količine" prirodnog gasa kako bi se ublažila evropska energetska kriza, preneo je Rojters.

"Gasovod je odgovor na pozive na solidarnost naših evropskih partnera suočenih sa ucenom ruskog predsednika Vladimira Putina", rekao je španski premijer Pedro Sančez novinarima u Briselu, gde su se trojica lidera sastala danas.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je "imperativ da Evropa ostane ujedinjena".

BarMar rešava zastoj između Španije i Portugalije, koja je želela da produži gasovod MidCat kako bi mogli da prodaju gas u centralnu Evropu, i Francuske, koja je tvrdila da će izgradnja gasovoda trajati predugo da bi se rešila kratkoročna pitanja snabdevanja.

"Dobra vest, jedna od najstarijih blokada u Evropi je prevaziđena", rekao je Košta.

Španija i Francuska su se takođe dogovorile da ubrzaju interkonekciju električne energije kroz Biskajski zaliv i identifikuju i rade na drugim vezama izmedu dve nacionalne mreže, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Lideri tri zemlje dogovorili su se da se ponovo sastanu u Alikanteu u Španiji 9. decembra kako bi odlučili o vremenskom okviru izgradnje i načinu finansiranja.

Komentari (0)

Biznis