Biznis vesti

Pod zalogu se najviše stavljaju vozila, ali i životinje i mašine: Omogućeno elektronsko podnošenje prijave

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/10/2022

-

13:40

Pod zalogu se najviše stavljaju vozila, ali i životinje i mašine: Omogućeno elektronsko podnošenje prijave
Pod zalogu se najviše stavljaju vozila, ali i životinje i mašine: Omogućeno elektronsko podnošenje prijave - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za privredne registre saopštila je danas da je omogućeno elektronsko podnošenje registracione prijave za upis založnog prava putem aplikacije "eZaloga". U okviru projekta Usluge razvoja i uspostavljanja informacionog sistema za Registar založnog prava izrađen je novi, moderniji softver za vođenje ovog elektronskog registra, čija je inicijalna verzija uspostavljena još 2005. godine.

Agencija za privredne registre je sada na svom portalu sa eServisima omogućila i elektronsko podnošenje zahteva putem aplikacije "eZaloga”.

"Usluzi "eRegistracija" pristupa se preko Sistema za centralizovano prijavljivanje korisnika Agencije, a sve informacije, sa video i pisanim uputstvom za korisnike, objavljene su na internet stranici Agencije: Usluge/eServisi/eRegistracija u Registru založnog prava", objašnjavaju iz APR.

U Registru založnog prava na pokretnim stvarima i pravima, za prvih devet meseci ove godine, primljeno je 15.363 zahteva, od kojih je usvojeno 12.988 registracionih prijava, odnosno pozitivno je rešeno 89,40 odsto prijava.

U periodu od početka januara do kraja septembra, u Registar je upisano 6.917 založnih prava, što je za 7,20 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a registrovanim založnim pravima obezbeđena su potraživanja u iznosu koji je veći od 11 milijardi evra.

U Registar je upisano 95,60 odsto ugovornih zaloga, 1,60 odsto založnih prava za obezbeđenje poreskih obaveza, dok 2,90 odsto čine založna prava nastala u sudskom postupku izvršenja i obezbeđenja.

Vozila najčešća zaloga

Među predmetima, na kojima je registrovana zaloga, najzastupljena su vozila (35,10 odsto) i to poljoprivredna i različita druga vozila, prava potraživanja, udeli i druga imovinska prava (29,50 odsto), mašine i oprema (22,10 odsto) i životinje (1,40 odsto), dok ostale pokretne stvari čine 11,90 odsto.

Banke su najčešći založni poverioci (72,40 odsto), za kojima slede privredna društva (13,50 odsto), a među poveriocima su i Poreska uprava (2,90 odsto), fizička lica (3,30 odsto), preduzetnici (0,20 odsto) i ostala lica koja ne pripadaju ni jednu od navedenih kategorija.

U strukturi dužnika, najzastupljenija su privredna društva (50,30 odsto) i fizička lica (40,90 odsto).

Preduzetnici su zastupljeni u 7,70 odsto slučajeva. Zalogodavac je u čak 90 odsto slučajeva istovremeno i dužnik obezbeđenog potraživanja. Po završetku trećeg kvartala, u Registru založnih prava na pokretnim stvarima i pravima su bila aktivna 193.432 založna prava, a ukupna vrednost potraživanja, koja su njima obezbeđena, iznosi oko 87,5 milijardi evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis