Biznis vesti

Cena auto-gasa u Austriji skoro tri evra

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

09:50

Cena auto-gasa u Austriji skoro tri evra
Tanjug/AP/Jean-Francois Badias - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Cena goriva u Austriji je, usled energetske krize, već duže vreme na veoma visokom nivou, a sada je cena auto-gasa iznenadila korisnike.

Na benzinskim pumpama koncerna OMV cena auto-gasa je podignuta na 2,999 evra. I na drugim pumpama je auto-gas poskupeo - na pumpama lanca AVIA staje 2,670 evra, na BP pumpama 2,085 evra, na Šelovim pumpama 1,999 evra, i na ENI pumpama 1,759 evra.

Za očekivati je da će svi naftni koncerni povećati cenu na onu koju je OMV postavio. Auto-gas je do sada bio ne samo najekološkiji, već i najpovoljnije gorivo za automobile. Drastično povećanje cene moglo bi učiniti neisplativim vožnju kola na gas. Inače, auto-gas može da se kupi na 175 benzinskih pumpi širom Austrije.

U Austriji je, prošle godine, bilo registrovano 2.654 vozila na isključivi pogon na gas, dok je 2.801 vozilo registrano i na benzin i na gas. Kilogram auto.gasa odgovara energiji otprilike 1,3 litara dizela, odnosno 1,5 litara benzina.

Kada je auto-gas koštao 1,20 evra to je odgovaralo ceni litre benzina od 0,83 evra, a sada je, zbog skoka cene gasa, cena vožnje postala skuplja nego na benzinski pogon.

Iz OMV poručuju da je u poslednje vreme cena energenata, a posebno gasa, skočila na svetskim tržištima. Taj razvoj se sada, dodaju, odražava na cene na benzinskim pumpama u Austriji. Auto-moto društva kritikuju visoku cenu gasa i ukazuju da je to smrtni udarac vozilima na taj pogon.

Komentari (0)

Biznis