Biznis vesti

Isključen reaktor u švedskoj nuklearki zbog kvara na turbini

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2022

-

15:25

Isključen reaktor u švedskoj nuklearki zbog kvara na turbini
AP/Virginia Mayo - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Jedini preostali reaktor u nuklearnoj elektrani na jugu Švedske neočekivano je isključen danas zbog kvara na turbini, javila je švedska televizija SVT.

"Reaktor u nuklearnoj elektrani Oskaršamn je isključen sa električne mreže zbog prekida rada turbine. Rešavanje problema je u toku", rekla je portparolka elektrane Dezire Liljeval za švedsku televizijsku stanicu, prenosi agencija AP.

Nord Pul, panevropska berza električne energije, saopštila je da se ne zna koliko će trajati isključenje reaktora i da će "više informacija uslediti u roku od 24 sata".

Švedska, zemlja s populaciojom od oko 10 miliona, ima šest aktivnih reaktora u tri nuklearne elektrane: tri u Forsmarku severno od Stokholma, dva u Ringhalsu i jedan u Oskaršamnu. Elektrana u Oskaršamnu je u početku imala tri reaktora, ali su dva trajno zatvorena. Njena uobičajena proizvodnja iznosi 1.400 megavata.

Švedski operater elketromreže OKG objavio je na svom veb sajtu da je ovaj reaktor jedan od najvećih s ključalom vodom na svetu. Izgradnja ove nuklearke je počela 1980. godine, a puštena je u rad pet godina kasnije.

Komentari (0)

Biznis