Biznis vesti

Registracija vozila skuplja zbog novih iznosa komunalnih taksi - ko će najviše osetiti poskupljenje od 1. decembra

Komentari

Autor: Z. R.

16/11/2022

-

14:38

Registracija vozila skuplja zbog novih iznosa komunalnih taksi - ko će najviše osetiti poskupljenje od 1. decembra
Registracija vozila skuplja zbog novih iznosa komunalnih taksi - ko će najviše osetiti poskupljenje od 1. decembra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije odredila je nove najviše iznose lokalnih komunalnih taksi za posedovanje vozila, koje se plaćaju prilikom registracije. Vlada određuje maksimalne iznose, a na lokalnim vlastima je da odrede koliki će ti iznosi da budu. Kako je navedeno u Službenom glasniku Republike Srbije, ovo podizanje najviših iznosa taksi je u stvari usklađivanje izvršeno sa godišnjim indeksom potrošačkih cena Republičkog zavoda za statistiku, što bi značilo da prate i rast inflacije od 15 odsto.

Od 1. decembra ova naknada će za putnička vozila biti od 710 do 7.110 dinara u zavisnosti od kategorije. Poskupljenje će najviše osetiti vozači koji imaju automobile veće kubikaže, iznad 3.000, kao i vlasnici teretnih vozila. kao i vozači teretnih vozila. U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku navodi se da je najviši iznos za putnička vozila do 1.150 kubika - 710 dinara, ta vozila su razvrstana u šest kategorija, a iznos ove takse do 7.110 dinara važi za automobile sa preko 3.000 kubika.

Kod teretnih vozila, koja su prema nosivosti razvrstana u četiri kategorije iznosi su od 2.140 do 7.110 dinara. Motocikli su svrstani u pet kategorija, a najviši iznosi su od 570 do 2.130 dinara.

Kod autobusa i kombi vozila taksa je 60 dinara po registrovanom sedištu, a iznosi za pet kategorija priključnih vozila su od 580 do 2.860 dinara. Za vučna vozila - tegljače, koji su u pet kategorija u zavisnosti od snage motora, takse su od 2.100 do 5.710 dinara.

Za radna vozila, specijalno adaptirana za prevoz rekvizita za zabave, vozila za radnje, kao i specijalizovana vozila za pčele taksa je 1.410 dinara. U odluci donetoj na osnovu Zakona o finansiranju lokalne samouprave navodi se da će usklađeni najviši iznosi biti u primeni od prvog dana u sledećem mesecu.

Šta se sve plaća prilikom registracije?

Komunalna taksa je samo jedna od stavki koje se plaćaju prilikom produženja registracije vozila.Osim komunalne takse plaća se i porez na upotrebu vozila čiji iznos zavisi od starosti i radne zapremine motora.

"Vozači moraju da plate i registracionu nalepnicu koja za sve košta 566 dinara i obavezno osiguranje, čiji iznos zavisi od snage motora vozila i premijskog stepena. Tehnički pregled je uglavnom od 5.000 do 6.000 dinara. Ukoliko se prvi put registruje nov automobil na ove stavke dodaju se troškovi izrade saobraćajne dozvole od 990 dinara i 2.233 dinara za registarske tablice", kažu na portalu Polovni automobili.

Oni napominju da, ukoliko se kupuje polovan automobil, pa se obavlja prenos, osim standardnih troškova kupoprodajne procedure (overa kupoprodajnog ugovora i porez na prenos) plaća se nova saobraćajna dozvola, a ukoliko je kupac iz drugog registarskog područja, mora da uzme i nove registarske tablice i registracionu nalepnicu.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na kubikaži u rasponu od 1.300 do 1.600 kubika od 2019. do ove godine najviši iznos lokalne komunalne takse uvećan je 410 dinara, sa 1.720 na 2.130 dinara. 

"Na godišnjem nivou, to nije mnogo novca. Međutim, tu su i brojne druge prateće stavke koje posedovanje čak i deceniju ili dve starog automobila niže klase čine veoma skupim", navode na portalu Polovni automobili.

Tehnički pregled do 6.020 dinara

Podsetimo, Vlada Srbije je u februaru donela Odlukuo određivanju cene tehničkog pregleda vozila kojom se određuje najniža i najviša cena redovnog godišnjeg tehničkog pregleda, kao i najviša cena vanrednog i kontrolnog tehničkog pregleda. Osnovni razlog za donošenje ove odluke je bio stupanje na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

MUP je tada saopštio da je odluka o određivanju cene tehničkih pregleda bitan deo seta propisa kojom će se sprečiti zloupotrebe u oblasti od izuzetnog značaja za bezbednost saobraćaja na putevima. Određeno je da cena sa PDV-om za putnička vozila za tu uslugu ne može biti niža od 3.070 dinara, ni viša od 6.020 dinara.

Vozači su nedavno izbegli dodatni trošak prilikom registracije, kada su osiguravajuće kuće poskupele polise za 22 odsto, ali im je Narodna banka Srbije naložila da vrate stare cene. 

NBS je uputila svim društvima za osiguranje za koja kaže da su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti dopis kojim ih je pozvala da tu premiju u najkraćem roku vrate na prethodni nivo, što su oni u avgustu i uradili.

Komentari (0)

Biznis