Biznis vesti

"Keltski interkonektor": Francuska i Irska se povezuju podvodnim energetskim kablom

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

19:11

"Keltski interkonektor": Francuska i Irska se povezuju podvodnim energetskim kablom
"Keltski interkonektor": Francuska i Irska se povezuju podvodnim energetskim kablom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska i Irska potpisale su danas sporazum o povezivanju dve zemlje podvodnim elektroenergetskim kablom.

Francuska ministarka energetike Anjes Panije-Runašer, ministar energetike Irske Ejmon Rajan i zamenica generalnog direktora Evropske komisije za energetiku Mektild Vorsdorfer prisustvovali su ceremoniji potpisivanja projekta Keltski Interkonektor u Parizu, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Kadri Simson, evropska komesarka za energetiku, saopštila je da je u uslovima aktuelne situacije na energetskom tržištu i potrebe udaljavanja od uvoza ruskih fosilnih goriva, evropska energetska infrastruktura postala važnija nego ikada.

"Keltski interkonektor je od najveće važnosti jer će okončati izolovanost Irske iz elektroenergetskog sistema Unije i obezbediti pouzdanu vezu visokog kapaciteta koja će poboljšati sigurnost snabdevanja električnom energijom, podržavajući razvoj obnovljivih izvora energije u Irskoj i Francuskoj", navela je Simson.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/tiktok-prepun-igara-izazova-koje-mogu-da-dovedu-do-fatalnih-posledica/

Planirani elektroenergetski kabl, koji bi trebalo da bude završen 2027. godine, biće dug oko 600 kilometara i imaće kapacitet od 700 megavata, što je dovoljno za napajanje 450.000 domaćinstava, prenosi agencija Anadolija.

Irski premijer Majkl Martin takođe je pozdravio sporazum.

"Oduševljen sam što sam jutros u Parizu mogao da prisustvujem potpisivanju projekta Keltski interkonektor. Ova vitalna energetska infrastruktura doneće građanima Francuske i Irske opipljive benefite od korišćenje obnovljivih izvora energije, niže cene i poboljšanje sigurnosti snabdevanja", napisao je Martin na Tviteru.

Komentari (0)

Biznis