Biznis vesti

Nove cene goriva na pumpama - koliko će koštati benzin i dizel naredne nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2022

-

11:01

Nove cene goriva na pumpama - koliko će koštati benzin i dizel naredne nedelje
Nove cene goriva na pumpama - koliko će koštati benzin i dizel naredne nedelje - Copyright AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Nova maksimalna cena evrodizela će od danas u 15 časova na pumpama biti 205 dinara, dok će benzin koštati 175 dinara, potvrđeno je za Euronews Srbija. Benzin je na pumpama do danas koštao 178 dinara, a cena dizela bila je 209 dinara. 

Vlada Srbije od februara kontroliše cene goriva,  a one se usklađuju nedeljno i petkom ih objavljuje nadležno ministarstvo. Kada su prvi put zamrznute benzin je koštao 171 dinara, a dizel 179 dinara. Prošlog petka se prvi put posle dva meseca, od 23. septembra, dogodilo da su obe vrste goriva krenule u rikverc.

Vlada Srbije je inače prošle nedelje produžila ograničenja za cene derivata nafte, te izvoz prirodnog gasa i evro dizela. Trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte produženo je do 31. decembra. Do kraja ove godine produženo je i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte - olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 10 odsto.

"Imajući u vidu energetsku krizu na svetskom tržištu koja i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice prirodnog gasa odlučeno je da se produži privremene zabrane izvoza i iznošenja te robe. Odluka će se primenjivati od 1. decembra i trajati mesec dana", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Komentari (0)

Biznis