Biznis vesti

Mali: Dato zeleno svetlo modelu za oporezivanje frilensera

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2022

-

21:55

Mali: Dato zeleno svetlo modelu za oporezivanje frilensera
FoNet/AP - Copyright FoNet/AP

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za finansije prihvatio je brojne izmene i dopune zakona, potvrdio neke zajmove, i dopunio planove više institucija za 2022. godinu. Najviše pažnje poslanika privuklo je rešavanje problema legalizacije frilensera kroz, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, dogovor sa udruženjima na osnovu kog obe strane dobijaju.

Rekao je da uz dogovoreno plaćanje poreza i doprinosa ta vrsta preduzetnika dobija i prava na penziono i zdravstveno osiguranje. 

Izmene nekih zakona povezane su sa donošenjem budžeta koji je odbor prethodno prihvatio.

Više izmena zakona tiču se zaokruživanja sistema efiskalizacije i efakture, kao i ispravljanja uočenih nedostataka u praksi.

Odbor je prihvatio izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o porezu na imovinu kao i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Zeleno svetlo odbora dobile su izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak, Zakona o republičkim administrativnim taksama, Carinskog zakona i Zakona o rokovima za izmirenje novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Saglasnost je data na izmene i dopune: Zakona o elektronskom fakturisanje i  Zakona o fiskalizaciji. 

Odbor je prihvatio predlog zaduživanja kod NLB Komercijalne banke za finansiranje izgradnje u 2023. godini brze saobraćajnice ka Požarevcu i Golupcu.

Potvrđen je i sporazum o zajmu od 44,9 miliona evra od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a za projekat energetske efikasnosti i čiste energije za građane. 

Saglasnost je data i na Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji sa Kraljevinom Španijom. Zeleno svetlo dobile su izmene planova RFZO, Nacionalne službe za zapošljavanje i vojnog fonda socijalnog osiguranja a na osnovu nedavno usvojenog rebalansa.

 

Komentari (0)

Biznis