Biznis vesti

Beogradski ekonomski forum: Energetska efiksanost je izvor energije

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

18:51

Beogradski ekonomski forum: Energetska efiksanost je izvor energije
Beogradski ekonomski forum: Energetska efiksanost je izvor energije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Energetska efiksanost je izvor energije, saglasili su se učesnici na panelu o energetskoj efikasnosti i cirkularnoj ekonomiji na 22. Beogradskom ekonomskom forumu i zaključili da je, kako bi Srbija napredovala u ovoj oblasti, potrebna edukacija stanovništva i privrede, kao i kontinuirana finansijska podrška.

Šef saradnje Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini rekao je da povećanje cena energenata negativno odražava ne samo na privredu, već i na domaćinstva u čitavoj Evropi.

Naveo je da se 27 zemalja članica EU udružilo u borbi protiv energetske krize poštujći iste modele uštede energije, energetske efikasnosti i cirkularne ekonomije, kao jedan od načina za očuavnje privrede i ekonomije.

"Članice EU odlučile su da idu napred i investiraju u energiju, kako bi im se ona vratila", rekao je Bertolini.

Bertolini je rekao da je iskustvo EU u kriznim vremenima pokazalo da države ne mogu samo da se oslone na tržište, već da moraju da investiraju u nove projekte i olakšaju najugroženijim grupama. Istakao je da kada je reč o podršci za projekte energetske efikasnosti EU idvaja značajna finansijska sredstva za Zapadni Balkan.

Naveo je da je u tu svrhu namenjeno milijardu evra, od čega je 500 miliona za obnovljive izvore energije.

Prema njegovim rečima EU namerava i da napravi zajedničku platformu za kupovinu gasa, ističući da mere energetske efikasnosti daju rezultate i da je EU smanjila na 14 odsto zavisnost od ruskog gasa.

Direktor Švajcarske kancelarije za saradnju Richard Kohli rekao je da će se energetska efikasnost i cirkularna proizvodnja u Srbiji podići na viši nivo ukoliko se bude podigla svest građana o benefetima koje one imaju.

On se prisetio priče kada je bio dete i imao zadatak u okviru školskog programa da skuplja đubre kako bi očistio put koji vodi do škole i zaključio da ukoliko bi se efekti i značaj ekologije ili uštede energije transparentno predstavili ljudima, učinak bi bio mnogo veći.

Šef USAID projekta "Better Energy" Daniel Berg istakao je da je potrebno ljudima davati podsticaje i ukazivati im na primere dobre prakse, kako bi se odlučili da investiraju u energetsku efikasnost.

"Pokazati ljudima slike pre i posle, razlike u računima, uštedu", naveo je on.

Komentari (0)

Biznis