Biznis vesti

Vučić: "Zvezdane staze" stigle u Srbiju, najinovativnija kompanija za e-vozila Rivijan

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

12:27

Vučić: "Zvezdane staze" stigle u Srbiju, najinovativnija kompanija za e-vozila Rivijan
Kompanija Rivijan za proizovdnju e-vozila otvorila tehnološki centar u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju tehnološkog centra američkog proizvođača električnih vozila Rivijan na Novom Beogradu, da su "zvezdane staze" stigle u Srbiju s obzirom da je došla jedna od najinovativnijih kompanija u svetu za e-vozila.

"Danas sam prvi put osetio kako to izgleda biti Žan Lik Pikard iz Zvezdanih staza i sedeti za komandama potpuno inteligentnog vozila na električnih pogon", rekao je Vučić.

Istakao je da se nada da je otvaranje tehološkog centra samo početak i prvi stadijum i da će se i proizvoditi ta električna vozila u Srbiji

"Rivijan će u naredne dve godine imati 500 zaposlenih u tehnološkom centru u Beogradu i Novom Sadu, ali verujem da je to samo početak", istakao je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Predsednik je rekao da je ponosan i čestitao građanima Srbije tom uspehu.

"Srbija je danas na inovativno-tehnološkoj mapi i RND i tehničkih centara u svetu sa najinovativnijom kompanijom u svetu bljesnula punim sjajem i zato svaki građanim treba da bude ponosan", rekao je Vučić i dodao da se nada da će u narednih mesec ili dva moći da objavi još neke dobre vesti.

"Star trek je stigao u Srbiju, ovo je veliki uspeh i pobeda za Srbiju, ali i velika pobeda i zalog za budućnost i za Rivijan", naglasio je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prethodno su predstavnici kompanije predstavili Vučiću najnoviji model, jedno od električnih terenskih vozila Rivijana, i naglasili da ono nudi vozačima zasta jedno fantastično iskustvo, s obzirom da ima snagu od čak 835 konskih snaga.

Kako su rekli iz kompanije, predstavljeni terenac postiže izuzetnu brzinu za samo tri sekunde i ima baterije od 135 kilovata. Takođe, vozilo je opremljeno sa dosta tehnologije i ima čak 11 kamera, koje koristi kako bi se bolje kretalo i pratilo saobraćaj.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vučić je ušao u vozilo i u šali pitao gde je menjač i dodao kako je on navikao da automobili imaju menjač i kvačilo.

Otvaranju prisustvuje i ministarka nauke Jelena Begović, potporedsednica kompanije za akviziciju talenata Cindy Nicola i viši potpredsednik za razvoj softvera Wassym Bensaid, kao i ambasador SAD Kristofer Hil.

Kompanija je saopštila da je do danas pristiglo nekoliko stotina prijava za posao u centru u Beogradu, od čega je najviše interesovanja bilo za radna mesta u okviru mapiranja, infotejment, ADAS (napredni sistem za pomoć vozaču) i IT usluga.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Naveli su da su prvi zaposleni počeli sa radom prethodnih dana, kao i da će Rivijan u narednim nedeljama i mesecima širiti svoj tim u Beogradu.

Rivijan će, kako je ranije najavljeno, pre kraja ove godine otvoriti 200 radnih mesta za inženjere, a onda 1.000 radnih mesta.

Prvi modeli vozila su R1T, "pick-up truck" sa dva reda sedišta za pet putnika, koji je proglašen najboljim vozilom u svojoj kategoriji, kao i R1S, SUV sa tri reda sedišta za sedam putnika.

Vozila R1T i R1S opremljena su naprednim tehnološkim sistemima, uključujući elektroniku vozila, akumulator, električni pogon, šasiju, Driver+ napredni sistem pomoći vozača (ADAS) i digitalno upravljanje.


    
    
    
    
   

Komentari (0)

Biznis