Biznis vesti

Najbogatije zemlje EU: Danska je prva, na dnu liste Hrvatska, Bugarska i Rumunija

Komentari

Autor: Indeks

03/07/2021

-

23:41

Najbogatije zemlje EU: Danska je prva, na dnu liste Hrvatska, Bugarska i Rumunija
Najbogatije zemlje EU: Danska je prva, na dnu liste Hrvatska, Bugarska i Rumunija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danska je najbogatija zemlja u Evropskoj uniji, barem prema prosečnom bogatstvu njenih građana. Poslednji podaci danske središnje banke pokazuju da danske porodice imaju najveće prosečne zalihe gotovine i štednje za penziju.

Danci, mereno po glavi stanovnika, prema ovim podacima imaju oko 208.000 dolara finansijske imovine, više nego dvostruko od proseka EU - i to nakon što se od imovine oduzmu dugovi. 

Nakon Danske, slede Holandija, Švedska, Luksemburg, Belgija i Francuska. Danska je na prvom mestu iako u isto vreme drži svetski rekord u negativnim kamatnim stopama, nakon što ih je Evropska centralna banka prvi put uvela 2012. godine, piše portal Bloomberg. 

Tačnije, Hrvatska je peta najsiromašnija, s prosečnom neto finansijskom imovinom vrednom samo 17.000 dolara. Ispod Hrvatske nalaze se Poljska, Bugarska, Slovačka i Rumunija, u kojoj je prosečna neto imovina samo 8,9 hiljada dolara. 

Kamila Poulsen, ekonomista iz Njukredit Velt Menadžmenta u Kopenhagenu, kaže za Bloomberg da prvo mesto Danske ima veze s odlukama, donesenim pre nekoliko decenija, o uvođenju programa mirovinske štednje koji započinje odmah po zapošljavanju. 

Ipak, danske porodice su, s druge strane, i među najzaduženijima u Evropi, s kreditima primarno u obliku stambenih hipoteka.

Prema podacima Centralne banke, dugovi po stanovniku Danske iznose oko 65.000 dolara u proseku, što je drugi najviši iznos duga nakon Luksemburga. 

Komentari (0)

Biznis