Biznis vesti

Putin: Dinamika ruske ekonomije u 2022. bolja od mnogih prognoza, pad BDP-a 2,5 odsto

Komentari

Autor: TASS.ru

17/01/2023

-

16:30

Putin: Dinamika ruske ekonomije u 2022. bolja od mnogih prognoza, pad BDP-a 2,5 odsto
Putin: Dinamika ruske ekonomije u 2022. bolja od mnogih prognoza, pad BDP-a 2,5 odsto - Copyright Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomski rezultati za 2022. godinu pokazali su se boljim od mnogih prognoza, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na otvaranju sastanka o ekonomskim pitanjima, koji je održao putem video-konferencije.

"Počnimo sa nekim rezultatima od prošle godine u ruskoj ekonomiji. Kao što je već napomenuto, stvarna dinamika se pokazala boljom od mnogih predviđanja stručnjaka", rekao je ruski lider.

Prema preliminarnim podacima koje Putin izneo, BDP Rusije je u 2022. smanjen za samo 2,5 odsto, iako su stručnjaci predviđali mnogo veći pad.

"Prema izvorima Minsitarstva za ekonomski razvoj, bruto domaći proizvod Rusije u periodu od januara do novembra 2022. smanjen je, ali za samo 2,1 odsto, dok nam je bilo predviđeno - i zapamtite, to su predvideli neki od domaćih stručnjaka - pad od 10 i 15, pa čak i 20 odsto", rekao je on.

"Generalno, do kraja godine se očekuje pad od 2,5 odsto", dodao je Putin.

Istovremeno, Putin je postavio zadatak da održi trend rasta ruske ekonomije, koji se pojavio krajem godine.

"Već u trećem i četvrtom kvartalu zabeležen je privredni rast u odnosu na nagli pad u drugom kvartalu. A naš zadatak je da podržimo i održimo pozitivan trend", rekao je on.

Komentari (0)

Biznis