Biznis vesti

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Dizeldorfu i Kelnu

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

19:34

Štrajk zaposlenih na aerodromima u Dizeldorfu i Kelnu
Federico Gambarini/profimedia - Copyright Federico Gambarini/profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji danas štrajkuju radnici na aerodromima u Dizeldorfu i Kelnu, kao i oni u javnom prevozu, a ne rade ni mnoge državne instutucije.

Prema navodima sindikata Verdi, najavljeni štrajkovi upozorenja počeli su rano ujutru i trebalo bi da traju do kasno u noć, preneo je Dojče Vele. U Severnoj Rajni Vestfaliji danas se protestuje i u mnogim drugim područjima javnog života - u gradskom prevozu, u obdaništima i javnim službama, a planirano je i nekoliko skupova.

Portparol aerodroma izjavio je da bi od planiranih ​​330 sletanja i poletanja trebalo da bude realizovano samo 89.On je rekao da je 205 letova otkazano, a preostali su odloženi za sledeći dan ili prebačeni na druge aerodrome.

Putnici su obavešteni o promenjenim letovima preko avioprevoznika tokom vikenda, u skladu s tim, samo mali broj putnika došao je jutros na dogovorene tarmine na aerodromima.

Na aerodromu Bon u Kelnu, štrajk je počeo već u nedelju kasno uveče i tamo je avionski saobraćaj gotovo u potpunosti zaustavljen. Aerodrom je obavestio da će, od planiranih 136 letova, biti realizovana samo dva, tačnije samo let za Beč i povratak iz austrijskog glavnog grada.
Prema infromacijama iz sindikata Verdi, zaposleni na kontroli osoblja i robe, kao i kontrole tereta, na aerodromu su pozvani na štrajk. 

Avionski saobraćaj trebalo bi da bude ograničen do utorka u šest sati ujutro. Prema rečima sekretara sindikata Verdi, štrajk upozorenja do sada je bio "vrlo uspešan", a pokazuje odlučnost zaposlenih i da se poslodavci moraju pokrenuti", rekao je on.

Na štrajkove upozorenja pozvali su sindikati Verdi i Komba, a razlog prekida rada su pregovori zaposlenih u javnim službama na saveznom nivou i u opštinama, kao i pregovori u celoj državi za zaposlene u oblasti bezbednosti vazdušnog saobraćaja.

Trenutno se vode pregovori o kolektivnom ugovoru u ovim branšama, koji bi Poslodavci su predstavili ponudu u nacionalnim pregovorima za zaposlene u javnim službama, a ona uključuje povećanje plata od ukupno pet posto u dva koraka i jednokratnu uplatu od 2.500 evra. Sindikati su odbacili ponudu kao neadekvatnu, a Verdi i Udruženje državnih sližbenika traže 10,5 posto više prihoda, ali najmanje 500 evra više mesečno.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis