Biznis vesti

Ministarstvo energetike: Nelegalni objekti ne mogu da se priključe na gas ni dok su u postupku ozakonjenja

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2021

-

15:10

Ministarstvo energetike: Nelegalni objekti ne mogu da se priključe na gas ni dok su u postupku ozakonjenja
Ministarstvo energetike: Nelegalni objekti ne mogu da se priključe na gas ni dok su u postupku ozakonjenja - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Svaki drugi objekat od njih 40.000 koje su vlasnici želeli da priključe na gas su izgrađeni nelegalno i ne ispunjavaju uslov da dobiju priključak. To je izjavio direktor Srbijagasa i i rekao da će predložiti da Vlada Srbije odobri priključak i onima čije su kuće u postupku ozakonjenja. U Ministarstvu energetike, međutim, smatraju da to rešenje ne bi bilo dobro.

Oni su istakli da je Zakonom o planiranju i izgradnji jasno propisano da objekat koji se gradi ili je završen bez građevinske dozvole, ne može biti priključen ni na gasovodnu mrežu.

"Sve institucije treba da rade svoj deo posla - država svoj, a javna preduzeća svoj, u interesu građana i isključivo u skladu sa zakonom.Umesto što se bavi temama za koje nije nadležan, direktor JP Srbijagas trebalo bi da vodi računa o tome da preduzeće na cijem je čelu posluje efikasno i da najpre završi već započete projekte gasifikacije na kojima postoji značajno kašnjenje, kao i priključenje na gas već legalizovanih objekata", rekli su Tanjugu u Ministarstvu energetike.


Bajatović je juče rekao Tanjugu da polovinu od 40.000 prijavljenih domaćinstava za gasni priključak na rate koji je ponudio Srbijagas čine zahtevi za priključenje nelegalnih objekata i da taj problem treba rešiti.

AP/Pavlo Palamarchuk

 

"Nemam rešenja za to. Jedino da predložimo onima koji o tome odlučuju u Vladi Srbije da se razmisli da oni koji su po zakonu o legalizaciji predali zahteve a legalizacija je moguća dobiju neku vrstu isprave na osnovu koje bi priključili gas", rekao je on.


U Ministarstvu navode da su Zakon o energetici i Zakon o planiranju i izgradnji vrlo izričiti i precizni kada je u pitanju priključenje domaćinstava odnosno objekata za stanovanje na gasnu mrežu.

"Zakon o energetici nalaže da je operator distributivnog sistema prirodnog gasa dužan da priključi objekat kupca na distributivni sistem, pod uslovom da je za objekat pribavljena građevinska dozvola", navode u resornom ministarstvu.

Takođe, u Ministarstvu ističu da zakon ne prepoznaje objekte koji su u postupku legalizacije.

"Dakle, nije u pitanju izmena pravilnika kako se pogrešno navodi, već ovu problematiku regulišu zakoni", poručuju iz resornog ministarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis