Biznis vesti

Romić: Klanica je manje, ali su rezultati proizvodnje u rangu sa evropskim

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2023

-

11:25

Romić: Klanica je manje, ali su rezultati proizvodnje u rangu sa evropskim
Romić: Klanica je manje, ali su rezultati proizvodnje u rangu sa evropskim - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pre 20 godina smo imali više svinjskih grla za klanje, a u Srbiji je ordiniralo do 1.200 klanica raspoređenih u više manjih mesta, dok je danas klanica manje, ali su rezultati proizvodnje možda u rangu sa najboljim farmama u Evropi, kaže Dragan Romić iz Instituta za stočarstvo "Tamiš".

"Zadnji veliki izvoz svinja mi smo imali 1992. godine pre uvođenja sankcija i te godine smo izvezli svinjskog mesa za 762 miliona dolara. Imali smo 1990. godine do 900.000 krmača, dok poslednji podaci govore da smo trenutno na broju do 200.000 krmača", rekao je Romić u razgovoru za Tanjug.

On kaže da je pre 20 godina bilo više svinjskih grla za klanje u Srbiji, te da smo ordinirali sa 1.100 do 1.200 klanica raspoređenih u više manjih mesta, smatra Romić.

Kako navodi, oni koji se sada bave proizvodnjom svinja imaju rezultate proizvodnje koju su u rangu srednjih, a možda čak i najboljih farmi u Evropi, te da mogu da izdrže bilo kakvo tržište.

Romić je rekao da su za današnju cenu čvaraka odgovorne svinje koje su stavljenje u tov pre šest i devet meseci.

"Imputi koji su tada ulazili u cenu su oni koji donose današnju cenu čvaraka. Mi smo tada imali izuzetno visoku cenu kukuriza od 36 dinara i soje od 80 dinara za kilogram", kazao je Romić.
On je mišljenja da je to jedan od razloga visoke cene.

Kako kaže, trenutno je cena kukuruza jeftinija za 10 dinara, a pala je i cena soje.

"Ja sam pre 30 godina bio rukovodilac najveće farme svinja u zemlji. Mi smo tada smatrali da smo uspešni kada proivedemo 13 tovljenika godišnje, dok današnje farme proizvode duplo više" rekao je Romić.
 

Komentari (0)

Biznis