Biznis vesti

"Tviter sada vredi upola manje": Procureo memorandum koji je Mask poslao zaposlenima

Komentari

Autor: Tanjug, BBC

27/03/2023

-

11:10

"Tviter sada vredi upola manje": Procureo memorandum koji je Mask poslao zaposlenima
"Tviter sada vredi upola manje": Procureo memorandum koji je Mask poslao zaposlenima - Copyright Tanjug/AP/Miguel Roberts/The Brownsville Herald, Tanjug/AP/Gregory Bull

veličina teksta

Aa Aa

Vrednost kompanije Tviter manja je od polovine iznosa koji Ilon Mask platio kada ju je 2022.godine kupio. Na osnovu procurelog memoranduma koji je Mask poslao zaposlenima u Tviteru, procenjuje se da firma sada vredi oko 20 milijardi dolara, što predstavlja pad sa 44 milijarde dolara, piše "Gardijan".

Nagli pad vrednosti kompanije došao je nakon što ju je Mask kupio, zbog čega je nekoliko velikih oglašivača napustilo tu platformu, i nakon što je jedan od najvećih investicionih kompanija Fideliti - najveći pojedinačni akcionar kompanije smanjio je svoj udeo u vlasništvu za 56 odsto.

Mera vrednosti Tvitera zasnovana je na kupovini stok grantova od strane zaposlenih, koje se ne mogu prodati do određenog vremenskog roka, za razliku od kupovine akcija, a stok grantove stručnjaci najčešće opisuju kao način da se zaposleni podstaknu da kupuju deonice kompanije u kojoj rade, kako bi ih prodali za gotovinu nakon što im vrednost poraste, prenosi Gardijan.

Grantovi Tvitera mogu se, uz procenu treće strane, prodati tek nakon šest meseci nakon kupovine.

U memorandumu zaposlenima koji je procureo, navodi se da je kompanija oko četiri meseca bila bez novca, nakon čega je došlo do velikih otpuštanja, kada je broj zaposlenih u kompanija pao sa oko 7,500 na oko 2,000.

Navodno, Mask je u memorandumu naveo da ''vidi jasan ali težak put do toga da se vrednost kompanije proceni na 250 milijardi dolara'', što implicira da on nastoji da desetostruko poveća cene akcija.

Procureli i delovi izvornog koda Tvitera - još jedan izazov za Maska 

Kako navodi Tviter delovi izvornog koda koji pokreće platformu društvenih medija multimilijardera Elona Maska procureli su na internet, preciznije na GitHub, internet hosting servis za razvoj softvera.

Nakon saznanja da se njihov izvorni kod nalazi na GitHub-u, kompanija Tviter poslala je obaveštenje o kršenju autorskih prava i zahtevala njegovo uklanjanje, što je i učinjeno. 

"GitHub generalno ne komentariše odluke o uklanjanju sadržaja. Međutim, u interesu transparentnosti, mi javno delimo svaki zahtev za uklanjanje DMCA (Digitalni milenijumski zakon o autorskim pravima)", rekao je portparol GitHub-a za BBC.

DMCA je potpisan u SAD-u 1998. godine ima za cilj zaštitu materijala zaštićenog autorskim pravima na internetu. U zahtevu za uklanjanje, Tviter je pozvao GitHub da otkrije identitet osobe koja stoji iza naloga koji je okačio izvorni kod na njihovom sajtu - pod imenom FreeSpeechEnthusiast.

Tviter sa sedištem u San Francisku navodi da je nalog prekršio autorska prava kompanije.

Postoji zabrinutost da bi procureli izvorni kod mogao da otkrije ranjivosti Tvitera, što bi olakšalo posao hakerima, pri čemu bi sajt mogao da bude ugašen ili bi podaci korisnika mogli biti ugroženi. 

Ovo "curenje" stvara novi izazov za Maska, koji je smanjio radnu snagu Tvitera za više od trećine i suočio sa napuštanjem od strane oglašivača otkako je kupio platformu u oktobru prošle godine.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis