Biznis vesti

EBRD ulaže 1,1 milijardu evra u zelene programe u EU: Podsticaj za ulaganja komunalni, saobraćajni i energetski sektor

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

23:40

EBRD ulaže 1,1 milijardu evra u zelene programe u EU: Podsticaj za ulaganja komunalni, saobraćajni i energetski sektor
EBRD ulaže 1,1 milijardu evra u zelene programe u EU: Podsticaj za ulaganja komunalni, saobraćajni i energetski sektor - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilisaće više od 1,1 milijarde evra direktnih investicija ili ulaganja preko financijskih posrednika kako bi pomogla zemljama Europske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare pun zeleni potencijal, poboljšaju održivost i smanje uticaj štetnih gasova na životnu sredinu.

Odbor za ulaganja InvestEU odobrio je garancije u vrednosti do oko 150 miliona evra za prve operacije EBRD, u okviru ugovora o garancijama InvestEU vrednog do 450 milona evra između Europske komisije i EBRD-a.

Novo finansiranje podstaknuće zelena i održiva ulaganja u komunalni, saobraćajni i energetski sektor kako bi se odgovorilo na izazove zaštite životne sredine.

Takođe će podržati uspešan program EBRD "Zeleni gradovi", koji je aktivan u više od 50 urbanih područja kako bi se ubrzala njihova zelena tranzicija, prenosi SeeBiz. Sredstva će biti korišćena i za oporavak od krize izazvane pandemijom kovida-19 i rešavanje nedostataka u infrastrukturi, a poboljšaće i konkurentnost i socioekonomsko približavanje zemalja EU s drugim državama članicama.

Finansijske institucije u tim zemljama davaće zajmove za finansiranje ulaganja u održivi saobraćaj, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i stambene zgrade.To će doprineti uštedi energije i smanjenju emisije ugljen-dioksida u građevinarstvu i saobraćajnom sektoru. Novo finansiranje će pomoći i u rešavanju energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

Komentari (0)

Biznis