Biznis vesti

SAD i EU: Suprotstaviti se daljoj destabilizaciji energetskih tržišta

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2023

-

14:19

SAD i EU: Suprotstaviti se daljoj destabilizaciji energetskih tržišta
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici SAD i EU danas su nakon sastanka u Briselu saopštili da će se suprotstaviti svim pokušajima destabilizacije globalnih energetskih tržišta.

Saradnja u oblasti energetike između SAD i EU intenzivirana je otkako je Rusija smanjila isporuke gasa Evropi nakon invazije na Ukrajinu prošle godine, što je dovelo do krize snabdevanja energentima i rekordno visokih cena, prenosi Rojters.

''Dve strane su ponovile svoju snažnu posvećenost direktnom suprotstavljanju, uz adekvatne mere, svim naporima da se dodatno destabilizuje globalna energetska situacija i da se zaobiđu sankcije'', navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako navodi agencija, Evropa je do sada uspela da zameni većinu gasa koji je ranije dobijala od Moskve, i to kombinacijom povećanja uvoza od drugih dobavljača, ubrzanog povećanja korišćenja obnovljive energije, toplijeg zimskog vremena i politike EU koja je ograničila ukupnu upotrebu gasa.

U saopštenju SAD i EU se navodi da će dve strane takođe intenzivirati saradnju kako bi smanjile oslanjanje na Rusiju u pogledu nuklearnog goriva i usluga, kao i da će ove godine održati sastanak radi promovisanja naprednih tehnologija kao što su mali modularni reaktori.

EU nije sankcionisala uvoz ruskog gasa i nuklearnog goriva, pošto se na njih oslanjaju neke od zemalja članica tog bloka.

Komentari (0)

Biznis