Biznis vesti

Brnabić i Jovanović u selu Gornje Svarče: Do kraja 2025. godine 99 odsto sela u Srbiji dobiće brzi internet

Komentari

Autor: FoNet

11/04/2023

-

19:35

Brnabić i Jovanović u selu Gornje Svarče: Do kraja 2025. godine 99 odsto sela u Srbiji dobiće brzi internet
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Brzim internetom pokriveno je 75 odsto teritorije Republike Srbije, dok se realizacijom ovog projekta očekuje da do kraja 2025. godine 99 odsto sela u Srbiji dobije brzi internet, rečeno je danas u selu Gornje Svarče kod Blaca tokom posete premijerke Ane Brnabić i ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića.

Brnabić i Jovanović posetili su danas selo Gornje Svarče kod Blaca, povodom završetka radova u okviru Projekta izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u seoskim sredinama, projekat najvažniji za najmlađe kako bi im se omogućili svi uslovi za život i rad.

Brnabić je naglasila da se, prema analizama Svetske banke, jasno vidi važnost izgradnje digitalnih puteva i uvođenje brzog interneta jer to direktno utiče na ekonomsku snagu jedne države, kao i na rast BDP.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Selo Gornje Svarče, kod Blaca, je treće mesto u kojem smo se uverili kako napreduje jedan od najbitnijih projekata digitalizacije u Republici Srbiji koji realizujemo. Meštani ovog sela će izgradnjom optičke, telekomunikacione infrastrukture dobiti pristup brzom internetu, protoka preko 100 megabajta u sekundi, rekao je Jovanović.

On je naveo da je do sada brzim internetom pokriveno 75 odsto teritorije Republike Srbije, dok se realizacijom ovog projekta očekuje da do kraja 2025. godine 99 odsto sela u Srbiji dobije brzi internet.

"Uvođenje interneta u selima je bitno zbog dostupnosti usluga elektronske uprave, digitalizacije sistema prosvete i omogućavanja digitalne nastave i digitalnih sadržaja i u najmanjim, isturenim odeljenjima osnovnih škola u Srbiji", istakao je ministar Jovanović.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Takođe, doprineće pokretanju biznisa i mogućnosti da se koristi elektronska trgovina kako bi poljoprivredni i drugi proizvodi bili dostupni u svakom trenutku preko interneta. Meštanima će biti dostupan i multimedijalni sadržaj, više stotina televizijskih kanala, zabavni, sportski, filmski i naučni programi, kao i fiksna i mobilna telefonija.

Jovanović je naglasio da je Srbija "prepoznata kao zemlja koja je značajno napredovala u digitalizaciji javne uprave i digitalnoj transformaciji", a da je Svetska banka u svom poslednjem izveštaju, po indeksu digitalne transformacije svrstala Srbiju na 4. mesto u Evropi, dok su Ujedinjene nacije ocenile da je Srbija jedna od 10 zemalja u svetu koja ima najveći rast u razvoju
elektronske uprave.

Tokom posete OŠ "Stojan Novaković" u selu Gornje Svarče, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je sa Telekom Srbija opremilo školu sa laptop računarima i projektorom. Pored predsednice Vlade i ministra Jovanovića, događaju su prisustvovali i predsednik opštine Blace, Ivan Burgić i generalni direktor Telekoma, Vladimir Lučić.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je napravilo plan da se do kraja 2025. godine brzi internet uvede u više od 700 sela, da se u tu svrhu izgradi više od 4.700 kilometara otpičkih trasa i da se poveže više od 120 hiljada domaćinstava i oko 720 školskih objekata. Obezbeđeno je finansiranje ovog projekta sa 120 miliona evra od strane države, dok priključivanje domaćinstava vrše telekomunikacioni operatori, bavodi se u saopštenju Ministrstva.

Komentari (0)

Biznis