Biznis vesti

Hoće li veliki pad u potražnji za računarima slediti i pad cena: Eplove isporuke pale 40 odsto

Komentari

Autor: Bloombergadria, Jutarnji list

11/04/2023

-

23:00

Hoće li veliki pad u potražnji za računarima slediti i pad cena: Eplove isporuke pale 40 odsto
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Možemo li očekivati trend pada cene računara? To pitanje nameće se samo po sebi jer je Epl objavio kako su im u prvom kvartalu ove godine isporuke računara pale za 40,5 odsto.

Kako navodi  Bloomberg Adria to predstavlja težak početak godine za proizvođače računara koji se još uvek bore sa preobiljem neprodatih zaliha. Ukoliko Epl ima prepuna skladišta računara, jasno je i da ostali na tržištu osećaju pritisak, piše Jutarnji list

Naime, isporuke svih proizvođača računara zajedno su pale za 29 odsto na 56,9 miliona jedinica, i pale su ispod nivoa sa početka 2019, pošto je rast potražnje izazvan radom na daljinu iz pandemije nestao, navodi se u najnovijem izveštaju IDC-a. 

Među tržišnim liderima, Lenovo Group i Dell Technologies zabeležili su pad od više od 30 odsto, dok je HP pao za 24,2 odsto. Nijedan veći brend nije bio pošteđen usporavanja, a Asustek Computer je zaokružio prvih pet sa ​​padom od 30,3 odsto.

Usporavanje potrošnje tokom prošle godine dovelo je do dvocifrenog pada u isporuci pametnih telefona i sve većeg prezasićenja među vodećim svetskim dobavljačima memorijskih čipova. 

Samsung Electronics, koji obezbeđuje memoriju za prenosive uređaje, kao i desktop i laptop računare, prošle nedelje je saopštio da smanjuje proizvodnju memorije nakon što je prijavio najmanji profit od finansijske krize 2009.

"Iako se inventar kanala iscrpeo u poslednjih nekoliko meseci, još uvek je daleko iznad zdravog raspona od četiri do šest nedelja. Čak i uz velike popuste, proizvođači kanala i računara mogu očekivati da će se povećani inventar zadržati sredinom godine i potencijalno u trećem kvartalu", rekao je Jitesh Ubrani, menadžer istraživanja IDC-ja. 

Ono što je dobro u ovoj lošoj situaciji jeste to što potražnja za hlađenjem daje proizvođačima vremena i prostora "da izvrše promene jer mnoge fabrike počinju da istražuju mogućnosti proizvodnje van Kine", navodi IDC u izveštaju.

Epl postepeno diverzifikuje geografiju svoje proizvodne baze, dok nove tenzije između Vašingtona i Pekinga prete da poremete njegov pažljivo orkestrirani lanac snabdevanja.

Gledajući u 2024. godinu, istraživači IDC-ja predviđaju potencijalni oporavak za proizvođače računara, vođen kombinacijom zastarelog hardvera koji će morati da se zameni i poboljšanja svetske ekonomije.

Jutarnji navodi da gotovo sve kompanije koje proizvode haj teh uređaje u širokoj upotrebi kao da se već neko vreme nalaze na roler kosteru.

Na primer, nakon pandemije je došlo do vrlo zanačjnog usporavanja prodaje mobilnih telefona. Veliki proizvođači zabelžili su velike padove. 

Inače, pad tržišta PC-a počeo je kao trend pre više kvartala. U Eplu  tumače kako je sve pod kontrolom, ali priznaju problem.

 

Komentari (0)

Biznis