Biznis vesti

Orban: Mađarska izlazi iz Međunarodne investicione banke zbog sankcija SAD

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

11:45

Orban: Mađarska izlazi iz Međunarodne investicione banke zbog sankcija SAD
Tanjug/AP/Denes Erdos - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska vlada odlučila je da povuče svoje predstavnike i izađe iz Međunarodne investicione banke (IIB), nakon što su SAD toj banci uvele sankcije zbog povezanosti s Rusijom, saopštio je premijer Viktor Orban.

On je izjavio danas da će Mađarska poštovati sankcije prema Rusiji, ali da će nastaviti da govori protiv njih.

"Nikada se nismo slagali sa sankcijama, ali ne osporavamo prava drugih, uključujući SAD, da uvedu sankcije. Od izbijanja rata, postalo je jasno da su se mogućnosti banke IIB sužavale, a sada kada su je Amerikanci stavili pod sankcije, ona je  efektivno uništena", rekao je Orban, prenosi Rojters.

On je državnom radiju izjavio i da su SAD važan saveznik Mađarske, ali da postoji razlika u stavovima koje se odnose na rat u Ukrajini.

IIB je multilateralna razvojna banka koju su 1970. osnovale članice nekadašnjeg Varšavskog pakta, a nakon raspada Sovjetskog Saveza njeno članstvo je počelo da se osipa.

Poljska je istupila iz IIB-a 2000. godine, a Češka i Slovačka prošle godine, nakon što su ruske jedinice ušle u Ukrajinu.

Mađarska je njen drugi najveći akcionar, posle Rusije, a visoki mađarski zvaničnici su tamo imali funkcije, uključujući mesta u odboru. Sankcije su ove nedelje uvedene trojici visokih zvaničnika IIB-a u Budimpešti, dvojici Rusa i jednom Mađaru.

Vašington je saopštio da je pozvao Mađarsku da prekine veze sa onim što je opisao kao   "netransparentnu platformu Kremlja", misleći na tu banku čije je sedište 2019. preseljeno iz Moskve u Budimpeštu.

Odnosi između Mađarske i SAD su se pogoršali poslednjih meseci zbog odugovlačenja Budimpešte da ratifikuje pristup Švedske i Finske NATO-u.

Finska se pridružila alijansi ovog meseca, ali je kandidatura Švedske za članstvo na čekanju do odobrenja Mađarske i Turske, navodi Rojters.

Komentari (0)

Biznis