Biznis vesti

Eurostat: U poslednjem kvartalu 2022. godine deficit u EU iznosi je 4,5 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2023

-

18:22

Eurostat: U poslednjem kvartalu 2022. godine deficit u EU iznosi je 4,5 odsto
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sezonski prilagođeni budžetski deficit iskazan udelom u BDP-u iznosio je u periodu od oktobra do decembra prošle godine 4,7 odsto u evrozoni, a dok je u celoj Evropskoj Uniji iznosio 4,5 odsto od BDP-a, objavio je Eurostat.

Deficit u evrozoni i EU bio je veći u poređenju sa prethodnim, trećim kvartalom 2022. godine, zbog porasta ukupnih rashoda u odnosu na ukupne prihode. 

Mere za ublažavanje uticaja cena energenata, imale su snažan uticaj na bilans vlada u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine, pri čemu većina država članica EU i dalje beleže budžetski deficit.

Sezonski prilagođeni prihodi i rashodi u EU i evrozoni, u poslednjem kvartalu 2022. godine, iskazani udelom u BDP iznosili su 46,9 odsto, što je manje nego u trećem kvartalu kada je iznosio 47,1 odsto.

Sezonski prilagođeni ukupni prihodi u evrozoni, povećani su za oko 28 milijardi evra u odnosu na treći kvartal. 

Ukupni rashodi vlade u evrozoni u poslednje kvartalu iznosili su 51,6 odsto, što je manje nego u trećem kvartalu kada je iznosio 51,7 odsto, što znači da su se rashodi vlada povećali za oko 35 milijardi evra.

Kada posmatramo celu EU, ukupni prihodi u poslednjem kvartalu iznosili su 46,3 odsto, što je manje nego u trećem kvartalu kada je iznosio 46,4 odsto.Kada uporedimo treći i četvrti kvartal u EU, sezonski prilagođeni ukupni prihodi su se povećali za 32 milijarde evra.

Ukupni rashodi vlada EU iskazani u BDP iznosili su 50,7 odsto, što je više nego u trećem kvartalu kada je iznosi 50,6 odsto. Sezonski prilagođeni ukupni rashodi vlada povećani su za oko 47 milijardi eura u odnosu na prethodni kvartal.
 

Komentari (0)

Biznis